Login  Register
Email:

Pass:

forgot password?

Email:

login?

'Ana si Elisa' (afirmatori) vs 'DS Cristina si Iulia' (negatori)

A1 (Elisa Piltu)

Traim intr-o lume in care gasim discriminari peste tot in jurul nostru, de la etnie, clasa sociala, idei concepte, si pana la orientarile sexuale. Aceasta tema este foarte controversata si noi suntem de parere ca gay pride parades sunt inca necesare. In cele ce urmeaza va voi prezenta argumentele care vor sustine pro aceasta motiune.

In functie de modul de acceptare putem distinge 3 tipuri de tari. Tarile „albe” ,de exemplu Olanda,  care au accpetat persoanele cu alte orientari sexuale , tarile „negre” ,de exemplu Rusia, care au dat legi impotriva persoanelor cu orientari sexuale diferite  si tarile „gri”, de exemplu  SUA,  care tolereaza partial gay pride parades. In acest discurs eu ma voi referii strict la tarile „gri” in care intra si Romania si in care inca se mai pot face schimbari inspre bine.

Primul meu argument are ca punct de plecare afirmatia :Paradele contribuiue la schimbarea atitudinii de respingere a populatiei

In majoritatea tarilor concepul de „gay” este luat drept un concept gresit si nu este acceptat. Multa lume nici nu stie exact in ce consta acest concept si din cauza „spiritului de turma” continua discriminarea celor cu alte orientari sexuale. Paradele gay pride desii au fost privite la inceput  cu ostilitate ele au avut un impact mare asupra modului de percepere a celor care nu se incadreaza in limitele „normalului”. Odata cu aceste manifestari oamenii au devenit din ce in ce mai informati si constienti ca printre ei exista si oameni „diferiti”. Odata cu informarea in masa a populatiei a scazut si rata discriminarii astfel ca si segregarea sociala pe baza orientarii sexuale a scazut. Numarul incidentelor violente au scazut tot mai mult cu fiecare editie a paradelor ajungand chiar sa nu se inregistreze niciun act de violenta. Asadar putem observa ca impactul paradelor gay este foarte mai ales asupra tarilor „gri” carora li se da sansa de a devenii din ce in ce mai tolerante cu privire la persoanele cu alte orientari sexuale.

Al doilea argument are ca eticheta impactul psihologic asupra populatie si a persoanelor de alte orientari sexuale.

Deoarece in general persoanele cu alte orientari sexuale sunt discriminate si marginalizate, paradele le ajuta sa isi gaseasca puterea necesara pentru a demonstra egalitatea lor cu a celorlalti oameni. Aceste manifestatii ii ajuta sa isi formeze un colectiv si un grup de prieteni, de oameni care ii inteleg ii sustin si sunt in acceasi situatie. De asemenea uneori ii ajuta sa isi gaseasca inclusiv perechea. Aceste actiuni impreuna cu dreptul la libera exprimare duc la formarea unor grupuri care pot schimba conceptia maselor de oameni neinformati asupra acestei probleme. De cand s-au format comunitatile LGBT si gay pride parades a scazut foarte mult rata suicidelor din cauza orientarilor sexuale si a discriminarii pe baza ei. Asadar putem observa ca impactul psihologic atat asupra maselor de oameni cat si asupra persoanelor de alte orientari sexuale este decisiv si vital. Odata cu informarea populatiei se scad si actele de violenta  intre cei cu concepte diferite legate de orientarile sexuale.

In concluzie putem afirma ca paradele au un impact foarte mare aspura populatiei si sunt inca necesare mai ales in tarile in care inca se mai pot face schimbari asupra mentalitatii populatiei.

http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_by_country_or_territory


N1 (Cristina Sona)

Limitele " normalului" sunt stabilite intr-o societate insasi de populatia respectiva.Ideea de toleranta se refera la acceptarea persoanelor cu diferite preferinte in materie de cultura, orientare sexuala si asa mai departe ca fiind normale indiferent de preferintele lor.Suntem de acord ca paradele Gay pride au rostul lor in a face vizibila comunitatea LGBT insa acestea trebuie vazute ca un prim pas in acceptarea persoanelor cu diferite orientari sexuale in societate deaorece este nevoie ca aceste persoane sa faca vizibil faptul ca orientarea lor sexuala nu influenteaza cu nimic calitatiile lor de persoana si profesionalismul in cadrul unei cariere.Vedem ca tarile " gri " sunt constiente de existenta acestor persoane insa nu vedem vreo modificare in privinta tolerantei.Faptul ca oamenii devin constienti nu inseamna ca vor fi mai putin discriminatori fata de aceste persoane . Totodata nu vedem niciun exemplu din partea echipei afrimatoare in vederea scaderii discriminarii si a violentei. Pe de alta parte vedem ca in comuniatea LGBT exista numarul cel mai mare de sinucideri.Deci, putem vedea ca populatia nu isi schimba parerea doar pentru ca stie de problema existenta si mai mult ca paradele nu duc la schimbarea acestor pareri .

In al doilea rand ,comunitatea LGBT ofera spritul de apartenenta la un grup al persoanelor cu diferite orientari sexuale si nu paradele insisi. Deci putem observa ca nu paradele ofera comfortul psihologic al acestor persoane ci comunitatea insisi.Suntem de acord ca aceasta comunitate intareste psihic persoane cu aceleasi orientari sexuale, ca este locul unde Nadja o poate intalni pe Mihaela insa acest lucru nu duce decat la atingerea unui comfort psihic si nu la integrarea in societate. Integrarea in societate tine de evidentierea calitatiilor personale fara a face diferenta,lucru cu care nu se ocupa paradele Gay pride insa se ocupa comunitatea LGBT.

Deci consideram ca aceste parade au fost un inceput in a face vizibila aceasta miscare insa mai departe va voi prezenta influenta negativa pe care o pot avea aceste parade in cazul tarilor "gri" si modul in care comunitatatea LGBT trebuie sa se promoveze

Paradele Gay prides creeaza stereotipuri

Modul de acceptare a unei minoritatii intr-o societate difera de la tara la tara datorita traditiilor , obiceiurilor si valorilor prezente.Insa daca modalitatea de integrare a unor minoritati nu a avut un impact favorabil atunci trebuie schimbata modalitatea.

Comunitatea LGBT lupta pentru distrugerea discriminarii legate de persoanele cu diferite orientari sexuale si incearca integrarea lor in societate ,neexistand niciun motiv pentru care acestia ar trebui priviti dupa anumite criterii.Aceste persoane incearca sa se integreze si sa convinga lumea ca sunt exact la fel indiferent de orientarea lor sexuala . Paradele Gay Pride au ca scop de a face vizibila existenta acestor persoane insa desi comunitatea LGBT are si diferite activitati, datorita paradelor singurele lucruri scoase in evidenta sunt modul de a petrece , excentricitate, care este privita de societate ca motiv de ingrijorare,dupa cum vedem tarile " gri " de care vorbeste si echipa afirmatoare. Fiind evidentiate asftel persoanele homosexuale sunt criticate tocmai pentru acest mod de viata aparent desi nu neaparat adevaratul lor mod de viata si nu de valoarea si calitatiile lor ca persoane. Din cauza acestului lucru persoanele homosexuale sunt vazute de societate ca fiind " diferite" , ca posibile exemple viitoare iar reactia persoanelor de rand este nu neaparat una discriminatoare ci una de ingrijorare fata de societatea in care s-a obisnuit .

Deci, putem vedea cum nici comunitatea si nici societatea nu raspunde acestei modalitati de integrare datorita calitatiilor prezentate in timpul paradelor .

Integrarea comunitatii L.G.B.T. in societate

Haideti sa analizam putin adevaratul scop al Gay pride parades. Ele au fost infiintate pentru a face miscarea gay mai vizibila in societate, pentru a ne arata ca ei sunt acolo. Dar exista in continuare un pas mare de facut pentru ca toate persoanele care fac parte din L.G.B.T. sa fie integrate. Dar continuarea paradelor nu va duce la integrare. Conform unui sondaj 66% din discriminari sunt facute din cauza lipsei de educatie, dar comunitatea LGBT are puterea sa educe oamenii cu privire la orientarea sexuala si am sa prezint in continuare metodele. Comunitatea accept din romania monitorizeaza constant mass-media cu privire la stirile despre homosexuali si trimite informatii folositoare, pe langa asta, emite comunicate de presa si organizeaza conferinte cu privire la anumite subiecte care privesc comunitatea LGBT si nu in ultimul rand organizeaza activitati culturale cum ar fi lansari de carte sau discursuri publice. Consideram ca acestea sunt niste mijloace mult mai eficiente care ar putea duce la integrarea reala a comunitatii gay.

In concluzie,paradele Gay Prides nu mai aduc niciun beneficiu in vederea integrarii persoanelor cu orientari sexuale diferite ba mai mult insistarea asupra acestei modalitati de promovare a comunitatii LGBT poate duce la o excludere din societate a persoanelor homosexuale. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_among_LGBT_youth

 http://www.datalounge.com/cgi-bin/iowa/ajax.html?t=11645314#page:showThread,11645314 06.03.2012

http://accept-romania.ro/despre-noi/activitati/  http://www.ires.com.ro/uploads/articole/ires_cncd_perceptii-si-atitudini-privind-discriminarea-2013.pdf perceptii si atitudini privind discriminarea 2013


A2 (Ana Chirali)

O comunitate poate fi acceptată sau tolerată doar daca se afirmă sau dacă este observată. În cazul comunitătii LGBT aceasta afirmare se realizează cel mai eficient prin intermediul paradelor gay. Cu toate că la început acestea au fost întâmpinate cu violenţe şi manifeste care nu promiteau un curs al lucrurilor care să duca la o situaţie de comun acord,în unele ţări s-a ajuns la o stare de pace între toate categoriile de oameni. Un exemplu de astfel de stat este şi SUA unde de la un procentaj de 27% în 1996 s-a ajuns la un procentaj de 46% şi aceasta nu numai in cazul homosexualităţii ca stil de viaţă ci şi in cazul relaţiilor între persoane de acelaşi sex. (1) Pe de altă parte în multe locuri este arătat că nu doar tinerii din comunitatea LGBT sunt vulneabili suicidului ci toţi tinerii. (2)

Comunitatea LGBT poate oferi atât confortul psihologic de care un om are nevoie cât şi o anumită protecţie. Totuşi este destul de greu pentru o persoana să ajunga pâna la comunitate, iar prin parade accesul se face mult mai uşor. De asemenea Gay Parades pot sa dea un imblod, o incurajare persoanelor care au ezitat sa isi afirme orientarea sexuala diferita fata de a majoritatii. Pentru multe persoane societatea reprezinta locul unde se simt bine şi unde sunt înţeleşi astfel că prin parade ei pot ajunge la acea societate în care îşi pot găsi liniştea. (3) Puţinele activităţi in care sunt implicate toate categoriile sociale nu permit ca doar o parte dintre oameni să fie remarcaţi. Astfel, poate singurul mod de a se face observaţi si remarcaţi sunt paradele gay pride. Putem afirma ca în lipsa unor moduri de exprimare care să arate faţa reală a persoanelor care participă la parade, in lipsa unor acţiuni care să scadă rata de discriminare, paradele gay pride sunt singurele moduri viabile prin care cei care fac parte din grupurile "diferite" pot fi observaţi. Societăţile care se ocupă de afirmarea minorităţlor de multe ori reuşesc să realizeze unele programe care au ca scop acceptarea de către întreaga societate a tuturor oamenilor, dar de puţine ori reuşesc să ducă la bun sfârşit ce şi-au propus. Acest fapt se datorează ignoranței de care dau dovadă populațiile țărilor "gri" de asemenea si datorită lipsei de interes a autorităților de a se implica în  activitățile acestor comunități și nu în ultimul rând datorită lipsei fondurilor. Pana la urmă paradele Gay Prides sunt gratis și in cadrul lor de desfașoară o mulțime de activități culturale sau mai bine zis de entertaintment. De asemenea orașele in care se organizează sunt asaltate deobicei de turisti care vin sa vada paradele si sa participe la activitati si concerte, lucru care incurajeaza turismul și dezvoltă economia locală. Mediatizarea obtinuta prin organizarea paradelor atat ca manifestare dar si ca numar de participanti ,pot duce la constientizarea amplorii si acceptarea situatiei reale de catre legislativul local si central, putand usura demersurile legislative cu privire la nevoile minoritatilor sexuale, cum ar fi oficializarea casatoriilor, adoptia copiilor de catre cuplurile gay etc.


Așadar paradele Gay Prides sunt încă necesare deoarece sunt cea mai la îndemână modalitate de afirmare atât în cadrul comunității LGBT cât și în cadrul societății, care datorită lor pe zi ce trece devine din ce in ce mai tolerantă. Iar pe lângă beneficiile pe care pe aduc paradele in cadrul comunității LGBT mai exista si beneficiile aduse comunității de afaceri si locale.


N2 (Iulia Sima)

Buna seara, in discursul meu de astazi am sa ating trei puncte majore. in primul rand voi explica de ce paradele Gay Prides nu sunt un mod neaparat eficient de a ajunge la comunitatea LGBT, punand acest lucru in balanta cu primul argument al echipai mele: “Paradele Gay prides creeaza stereotipuri”. In al doilea rand ma voi referii la “falsa” integrare si ideea de confort pe care o ofera paradele gay si de ce asta nu contribuie la integrarea comunitatii LGBT in societate. Si nu in ultimul rand am sa atrag atentia asupra vulgaritatii acestor parade si de ce nu ar trebui sa continue.

          Revenind la primul punct, s-a mentionat de echipa adversa ca paradele gay sunt un mod mai usor de a ajunge la comunitatea LGBT. De ce nu este eficient?  Haideti sa analizam putin lucrurile, orice persoana care va participa la o astfel de parada nu va sta sa se gandeasca “oare cum sunt acesti oameni defapt” tot ce va vedea vor fi niste oameni zgomotosi care petrec cateva zile in cinstea faptului ca au o alta orientare sexuala. Ei bine asta nu reprezinta in nici un caz comunitatea LGBT, ba mai mult de atat, dupa cum am mentionat si in primul argument, creeaza stereotipuri. Din punctul meu de vedere acest punct al echipei mele a ramas in picioare, deci putem admite ca paradele gay sunt privite de societate ca un motiv de ingrijorare datorita excentricitatii si vulgaritatii.

          “Integrare” este cuvantul cel mai des auzit cand vine vorba de minoritatile sexuale. Intrebarea este urmatoarea “vom face vreodata ceva real ca aceste persoane sa fie integrate?” pentru ca tot ceea ce am facut pana acum a fost sa le creem o falsa impresie de integrare. Sa vedem cum: este vorba despre paradele gay. In cadrul unei astfel de parade persoanele de alta orientare sexuala se simt bine, se simt in largul lor si au impresia ca se pot exprima. Dar ce se intampla dupa ce parada se terminat? Le trimitem inapoi in “coltul”  lor si le numim “diferite”. Ei bine cum ar putea vreodata acest fapt sa contribuie la integrarea comunitatii LGBT? Scopul intregii comunitati este sa faca societatea sa inteleaga ca si persoanele cu alte orientari sexuale sunt la fel de normale ca noi si au dreptul sa beneficieze de aceleasi drepturi si ca noi, ca societate trebuie sa ne oprim sa ii numim diferiti. Dar acest lucru este foarte greu in momentul in care tot ce ne este noua prezentat este extravaganta si vulgaritatea. Intr-adevar aceste parade au avut scopul initial de a face vizibila comunitatea gay, si in urma primului discurs negator putem afirma ca acest scop a fost indeplinit si ca dus la extrem nu va face decat mai mult rau decat bine.

          Eu propun o mica analiza a idei de Gay Pride Parades. La nivel de principiu nu putem nega ca este intr-adevar o idee revolutionara, o idee buna care a dus la vizibilitatea comunitatii gay, dar v-ati pus vreodata intrebarea daca este o idee care merita continuata din moment ce si-a indeplinit scopul? Sau, mai mult, cum va fi societatea afectata de continuarea acestor evenimente? Ei bine raspunsul il aveti aici. Chiar daca aceste evenimente sunt o metoda de divertisment  sunt niste evenimente care perturba societatea si care fac acest lucru intr-un mod foarte vulgar. Cat despre punctul cu economia locala si cu turismul al echipei adverse, nu pot sa spun decat urmatoarele:  sunt multe alte mijloace de a promova turismul si de a creste economia locala si chiar daca ar fi asa, chiar ne dorim sa promovam turismul prin vulgaritate, sau prin niste metode care perturba linistea societatii? Societatea este afectata de aceste lucruri si incepe sa priveasca cu repulsie persoanele care isi manifesta opiniile in acest mod, lucru care nu va duce nici de cum la integrare si care va afecta anumite persoane si la nivel individual. Ca individ este foarte placut sa ai un sentiment de siguranta. Dar oare nu este mai placut ca aceasta siguranta sa fie cu adevarat reala? Daca admitem ca paradele gay nu mai sunt necesare ne vom putea concentra energia pentru a gasi metode mult mai functionale care sa integreze societatea LGBT si care sa aiba un efect mult mai pozitiv atat pentru societate cat si pentru individ.

          Astfel putem afirma ca paradele gay nu mai sunt necesare in continuare odata ce scopul acestora a fost indeplinit. Deci trebuie sa ne gandim mai putin la noi, si mai mult la cum vom integra minoritatile sexuale, in loc sa le lasam pe cont propriu.

http://gaycenter.org/?gclid=CNLRq9_t3bwCFesJwwodyyUABw

http://en.wikipedia.org/wiki/LGBTDecizii:

Sinziana Jurau

Feedback individual 

A1

Am apreciat claritatea enunturilor argumentelor. Cele doua argument principale promise, respectiv  “paradele contribuie la schimbarea atitudinii de respingere a populatiei” si “impactul psihologic asupra populatiei si a persoanelor de alte orientari sexuale” ar fi putut reprezenta o excelenta alegere strategica, daca ar fi fost dezvoltate corespunzator. Insa continutul propriu-zis al fiecarui argument nu sustine enuntul lui.

Primul argument este bazat pe multiple generalizari referitoare la “majoritatea tarilor”, “multa lume”,  fara a fi prezentate dovezi in acest sens. De asemenea, in dezvoltarea primului argument pui in relatie concepte care nu sunt neaparat in relatie de cauzalitate directa (informare in masa si rata discriminarii), si a caror cauzalitate nu poate fi demonstrata. Argumentul ar fi putut fi mai bine structurat, dar ar fi capatat si o mai buna consistenta daca ar fi inclus si un exemplu (eventual aleasa una dintre “tarile gri”) alaturi de dovezi (din aceiasi “tara gri”).

Cel de-al doilea argument este de asemenea bazat pe generalizari si pune in relatie elemente care nu sunt neaparat in relatie de cauzalitate. Ar fi fost utila o mai mare consecventa a rationamentelor, exemple si dovezi, astfel incat acestea sa sustina argumentul.

Tutorialul referitor la argumentare, in special sectiunea referitoare la erorile de argumentare te va ajuta sa imbunatatesti pe viitor discursul. Vezi http://closer2oxford.ro/page/prez_argumentarea 10/20

N1

Discursul tau reprezinta un bun exemplu de discurs “substantial”. Am apreciat capacitatea de a alege si raspunde punctual argumentelor atacabile aduse in discursul A1, in special situatiile in care au fost fortate legaturi de cauzalitate nedovedite. Am apreciat de asemenea argumentele proprii echipei negatoare, care nu doar au contra-balansat dezbatere ci si au aruncat elegant “manusa” spre noi potentiale arii de conflict.

Discursul tau ar fi putut fi imbunatatit sensibil printr-o structurare mai clara. Datorita formularilor logice si a utilizarii rationale a dovezilor, utilizarea exemplelor si a unor dovezi suplimentare a devenit o alegere mai degraba de stil, decat de continut propriu-zis. Totusi, conside ca o astfel de alegere ar fi sporit atractivitatea discursului.

A2

Am apreciat incercarea ta de a reconstrui cazul afirmator, continuand aceiasi linie de argumentare. Mi s-a parut, de asemenea, interesanta, incercarea de a reaseza dezbaterea intr-un alt cadru, prin argumentarea in favoarea relatiei vizibilitate –> tolerare/acceptare. Ideea a fost dezvoltata si sustinuta corespunzator, dar, din punct de vedere strategic, deoarece ea raspundea ambelor contra-argumente aduse de catre echipa negatoare, ar fi avut un impact sporit daca ar fi fost mai bine si mai clar structurata.

De asemenea, tinand cont de faptul ca acesta este si ultimul discurs afirmator din cadrul meciului,s-ar fi impus o mai buna sumarizare a principalelor argumente aduse in meci de catre echipa afirmatoare. Sumarizarea ar fi putut indica consecventa liniei afirmatoare, logica si structura ei (ceea ce ar fi adus o valoare considerabil mai mare dezbaterii decat argumentul nou “beneficii aduse comunitatii de afaceri”, insuficient dezvoltat si chiar contrazis pe alocuri de “paradele Gay Pride sunt gratis”.)

Cred ca tutorialul referitor la argumentare, sectiunea referitoare la clash, te va ajuta pe viitor http://closer2oxford.ro/page/prez_argumentarea 18/20

In concluzie: ideile si argumentele au fost bune si interesante, iar munca de echipa per ansamblu a fost buna, dar trebuie consolidata si in discursul final A2.

N2

Discursul tau e destul de bine structurat si incearca sa identifice si sa concluzioneze asupra ariilor principale de conflict. Am apreciat in mod deosebit incercarea de a-ti indeplini rolul in dezbatere. De asemenea, discursul tau consolideaza pozitia echipei si da o mai mare claritate asupra strategiei.

Discursul ar putea fi imbunatatit printr-o ierarhizare mai buna a argumentelor (sau pur si simplu printr-o ierarhizare a argumentelor dupa un criteriu). In acest caz nu doar argumentele ar curge “mai curat”, dar ai putea renunta la cateva intrebari retorice (care intr-adevar asigura fluenta), in favoarea unor argumente mai clar formulate.

Decizia

O prima arie de conflict se refera la facilitarea integrarii mai bune in societate a persoanelor cu orientare sexuala diferita si sporirea gradului de tolerant si acceptare a populatiei majoritare, datorita vizibilitatii pe care paradele o confera minoritatii. Aceast[ arie de conflict a fost castigata de catre Negatori care au reusit sa demonstreze faptul ca expunerea majoritatii la comportamente etichetate “anormale” si “vulgare”, care nu alcatuiesc o reprezentare justa a stilului si modului de viata al peroanelor care apartin comunitatii LGBT, conduc mai degraba la etichetare, stereotipizare bazata pe informatii false si respingere, decat la acceptare.

A doua arie de conflict se refera la integrarea optima a membrilor comunitatii LGBT in societate, arie de conflict castigata de asemenea de Negatori, care au reusit sa argumenteze cu succes ca un factor esential al integrarii optime il reprezinta cunoastere corecta, bazata pe informare corecta, referitoare la valorile, normele, standardele si dezideratele minoritarii, informare care poate avea loc prin mijloace alternative, mai eficente in a transmite clar informatii de o natura complexa.

Punctaje

A1 - Continut – 10 Strategie  – 7  Stil - 4 Total - 21

N1 - Continut - 12 - Strategie – 8 -  Stil - 4 -  Total – 24

A2 – Continut - 11  Strategie -8  Stil - 4 Total - 23

N2 - Continut – 12 - Strategie - 9 Stil - 4 Total – 25

Castiga echipa DS Crina si Iulia - Negatori

A1 -> 21 puncte
N1 -> 24 puncte
A2 -> 23 puncte
N2 -> 25 puncte
Castiga echipa:

DS Cristina si Iulia (negatori)


Vlad Icleanu

Îmi voi structura feedback-ul pe 3 puncte:

1) Analiza argumentelor

2) Analiza ariilor de conflict

3) Verdict

1) La nivelul argumentelor:

            Am apreciat acordul tuturor vorbitorilor de a purta dezbaterea în societăţile semi-tolerante (ţările din zona gri) în care are întradevăr cea mai mare relevanţă.

           Linia afirmatoare încearcă să demonstreze două puncte mari:

                        a) Paradele sunt un mecanism eficient de inegrare a comunităţii LGBT în societate.

                        b) Paradele aduc beneficii directe homosexualilor oferindu-le deschiderea spre o comunitate în care sunt acceptaţi, deci contribuie la dobândirea unui confort social de către aceştia.

            Pe de altă parte, ideile centrale ale negatorilor sună cam aşa:

                        a) Paradele reprezintă doar un mecanism de creştere a vizibilităţii, însă fără a avea efectul de integrare dorit.

                      b) Confortul homosexualilor este asigurat de comunitatea LGBT, nu de existenţa paradelor.

                        c) Prin excentricitatea lor, paradele, creează mai degrabă stereotipuri, integrarea homosexualilor realizandu-se prin alte demersuri la nivelul dialogului social între instituţii (poate).

La nivelul Afirmatorului 1:

 Felicitări pentru setarea dezbaterii în comunităţile cele mai relevante.

Prezentarea argumentelor a fost bună, însă simt că puteai să dezvolţi mai mult primul argument şi să explici mai bine la nivel de mecanisme: Cum informează paradele gay? Cum a scăzut nivelul discriminării? Avem apariţii în presă de la an la an care dovedesc asta? Statistici? Şi cred că, cel mai important: de ce paradele gay sunt cu siguranţă cauza creşterii acestei toleranţe.

Cred că acest argument era miza mare a dezbaterii din partea voastră: să demonstraţi impactul real şi precis al acestor manifestări, şi de aceea cred că puteai să dezvolţi mai mult.

Negatorul 1:

Mi-a plăcut că ai avut un discurs complex care a atins multe puncte relevante petru dezbatere. Mi-ar fi plăcut să fi puţin mai organizat în gruparea ideilor şi adresarea lor impotriva argumentelor afirmatoare.

În esenţă, la nivelul argumentului 1 afirmator ai acceptat că paradele aduc un plus de vizibilitate, însă ai pus la indoiala foarte bine legătura între această vizibilitate şi cresterea nivelului de toleranţă.

Atacul pe argumentul 2 afirmator a fost inteligent, punând la îndoială faptul că paradele sunt întradevăr cauza confortului persoanelor homosexuale. Asta alături de enumerarea acţiunilor comunităţii LGBT, dincolo de parade, mă fac să înţeleg că confortul homosexualilor în societate nu se datorează paradelor, ci eforturilor constante de dialog social.

"Cheia de boltă" a discursului a fost evidenţierea dezavantajului Paradelor gay: crearea de prejudecăţi. Datorită excentricităţii lor, ele reuşesc întradevăr să atragă atenţia, însă, până la urmă, înteleg că lasă impresia greşită în societate despre homosexuali.

Afirmatorul 2:

Mă aşteptam de la discursul acesta să clarifice şi să facă legăturile directe de cauză - efect între desfăşurarea paradelor şi integrarea homosexualilor în societate. Întradevăr statisticile prezentate îmi arată că nivelul toleranţei a crescut, însă nu ştiu exact care e cauza! Sunt paradele cauza directă? Această întrebare rămâne fără răspuns.

Cealaltă parte a discursului se concentrează pe a arăta de ce paradele sunt o metodă de a aduce comunitatea mai aprope, de a oferi încredere homosexualilor şi de a facilita comunicarea în interiorul comunităţii. Sunt convins la finalul discursului de acest lucru.

Avantajul non-topical economic şi social (turismul) cred că este unul mic care nu se justifică dacă totuşi negatorii demonstrează dezavantaje ale paradelor.

Din păcate, argumentul negator care arăta de ce paradele crează o imagine greşită a comunităţii şi duc până la urmă la stereotipuri nu a fost atacat.

Negatorul 2:

Ai făcut bine să continui pe linia deschisă de colegul/colega de echipă în a arăta efectul negativ al paradelor, crearea de stereotipuri.

Am apreciat că, deşi ai acceptat punctul afirmator 2 care arăta că paradele aduc comunitatea împreună, ai accentuat de ce nu o fac în mod eficient pentru societate, punând accent pe imaginea transmisă.

În final înteleg că paradele sunt un instrument bun de atragere a atenţiei, însă un instrument mai puţin bun când vine vorba de integrare.        

2) Ariile de conflict

            Este evident că prima, şi cea mai importantă arie de conflict, este dacă paradele gay contribuie activ la creşterea toleranţei sau ele aduc dezavantaje.

Pe această arie de conflict consider că echipa afirmatoare, deşi a încercat, nu a reuşit să pună punctul pe "i" şi să-mi demonstreze o relaţie cauzală clară între paşii făcuţi spre toleranţă şi desfăşurarea paradelor.

De cealaltă parte, negatorii mi-au evidenţiat această lipsă de cauzalitate, aducând în discuţie şi celelalte măsuri pe care le desfăşoară comunitatea LGBT. Mai mult decât atât, negatorii aduc în meci un dezavantaj care nu a fost adresat de afirmatori: imaginea negativă creată de parade datorită excentricităţii lor şi arată de ce prin desfăşurarea paradelor mai degrabă fac paşi departe de obiectivul integrării.

A 2-a arie de conflict: Paradele aduc comunitatea LGBT mai aproape si facilitează comunicarea şi relaţiile între membri.

Răspunsul aici este, fără doar şi poate, DA! Afirmatorii îmi arată că acest lucru se întâmplă şi că este bun pentru comunitate.

Pe de altă parte negatorii îmi arată preţul plătit pentru acest avantaj, care este dezavantajul prezentat de ei.

3) Verdict

În final cred că singurul lucru care stă pe masă pus de Afirmatori este avantajul la nivelul comunităţii, iar negatorii demonstrează că paradele au un impact negativ în societate.

Din aceste considerente negatorii câştigă dezbaterea.

Punctaje:  A1: 24       N1: 26

                   A2: 23       N2: 26                     

A1 -> 24 puncte
N1 -> 26 puncte
A2 -> 23 puncte
N2 -> 26 puncte
Castiga echipa:

DS Cristina si Iulia (negatori)


Laura Ardeleanu

In primul rand vreau sa va multumesc pentru o dezbatere interesanta si pentru ideile pertinente expuse pe parcursul celor 4 interventii. Desi ambele echipe au adus idei valoroase in dezbatere, mi-ar fi placut sa vad aceste afirmatii dezvoltate, mai bine argumentate si analizate, si in special in a doua jumatate a dezbaterii un mai mare accent pus pe contraargumentarea cazurilor opozante.

A1 : Defineste spatiul de interes pentru dezbatere : acele state in care societatea nu accepta inca pe deplin persoanele LGBT, nivelul de toleranta fiind unul mediu. Desi definitia de state « gri » este vaga, ofera o plaja destul de larga de dezbatere. Ar fi ajutat dezbaterea daca ati fi definit lipsa de toleranta sau de integrare, cum se manifesta in societate, care sunt lucrurile care necesita schimbare din pucntul vostru de vedere.  La nivelul primului argument am simtit nevoia  unei mai bune analize a relatiei cauza-efect dintre existenta paradelor Gay Pride si cresterea tolerantei fata de persoanele LGBT. Am apreciat faptul ca discursul este bine structurat, insa ar deveni un caz afirmator mai puternic daca argumentele-afirmatii ar fi mai bine documentate.

Punctaj A1: Continut - 13 Strategie - 7 Stil – 3 = 23

N1 : Contraargumenteaza eficient cazul afirmator si aduce in discutie unul dintre punctele importante ale meciului, faptul ca paradele Gay Pride si-au produs déjà efectele pozitive iar in prezent aceste evenimente nu mai sunt necesare. Discursul este bine structurat, insa dovezile lipsesc exact in punctele esentiale. De exemplu, v-ar fi ajutat mult cazul daca ati fi citat documente ce demonstreaza cum perceptiile negative ale societatii se formeaza ca rezultat al paradelor.

Punctaj N1: Continut – 13 Strategie – 7 Stil – 4 = 24

A2 : Adreseaza aproape fiecare punct al cazului negator, insa omite sa discute existenta si efectele manifestarilor vulgare si extreme din cadrul paradelor, afirmatie pe care se bazeaza cazul negator pentru a sustine ca acestea nu mai sunt reprezentative pentru comunitatea LGBT. Discursul este mai putin structurat. Pe viitor sugerez sa abordati fiecare argument in paragrafe diferite pentru a fi mai usor de urmarit.

Punctaj A2: Continut – 12 Strategie – 6 Stil – 3 = 21

N2 : Reitereaza argumentele prezentate de catre N1 insa fara sa raspunda convingator atacurilor de pe A2. Nu raspunde argumentului legat de eficienta alternativelor propuse. Discursul este slab structurat iar argumentele sunt inlocuite cu intrebari retorice. Stilul expunerii ar fi fost mai potrivit pentru un discurs oral. In cazul de fata un stil mai structurat si lipsit de expresii de tipul : « ei bine, raspunsul il aveti aici » ar fi fost de preferat. Va sugerez ca in argumentare sa incercati sa fiti cat mai concreti si sa evitati expresiile ambigue : va afecta anumite persoane; sau generalizarile pripite: orice persoana care va participa (...) tot ce va vedea vor fi niste oameni zgomotosi 

Punctaj N2: Continut  - 11 Strategie – 6 Stil – 2 = 19

Decizie:

Echipa care castiga acest meci este echipa afirmatoare, iar rationamentul prin care am dat decizia este urmatorul:

  • Contextul in care discutam necesitatea paradelor gay pride il reprezinta statele in care persoanele LGBT  inca nu sunt acceptate si exista ostilitate (nu extrema) fata de ele, context acceptat de ambele parti. Prin urmare problema persoanelor LGBT nu este inca rezolvata
  • Paradele Gay Pride au avut efect in trecut in cresterea tolerantei fata de persoanele LGBT, lucru sustinut de catre afirmatori si acceptat de catre negatori.
  • La final am pus in balanta amploarea si vizibilitatea paradelor Gay Pride in comparatie cu alte masuri de reducere a discriminarii (eficienta alternativelor a fost pusa la indoiala de catre afirmatori, era de datoria negatorilor sa demonstreze ca acestea intradevar au impact) si potentialul negativ al comportamentelor „excentrice si vulgare”.  Tinand cont si de primele doua puncte, am considerat ca in continuare paradele Gay Pride aduc mai degraba beneficii decat dezavantaje comunitatii LGBT, prin urmare ele inca sunt necesare.

Felicitari! 

A1 -> 23 puncte
N1 -> 24 puncte
A2 -> 21 puncte
N2 -> 19 puncte
Castiga echipa:

Ana si Elisa (afirmatori)


Vrem parerea ta! Pentru asta, trebuie sa te loghezi.

Clasament meci

Medii punctaje

A1 -> 22.67 puncte
N1 -> 24.67 puncte
A2 -> 22.33 puncte
N2 -> 23.33 puncte
Castiga echipa:

DS Cristina si Iulia (negatori)

Un proiect
Ardor
Finanțatori
Open Society Foundation
MemoPlus
Parteneri
Policy Center
British Council
Europuls
Ce-Re
Prime Romania
Centrul pentru jurnalism independent
Aisec
Cogitus
Foreign Policy
Elsa
Voluntari pentru idei si proiecte
Trust
Leap
Asociatia young initiative
Asjc
Osut
Susținători Parteneri instituționali
Parteneri media
HotNews
Romania Pozitiva
Think Outside The Box
Carevasazica
Studentie.ro
startub.unibuc.ro
Iasi fun
Ziarul de Iasi
KissFm
Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceast publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.