Login  Register
Email:

Pass:

forgot password?

Email:

login?

'Partidul unicornului roz ' (afirmatori) vs 'Madalina si Mădălina' (negatori)

A1 (Monica Ureche)

Prin discursul echipei afirmatoare, aceasta are indatorirea sa va dovedeasca faptul ca este timpul sa afirmam ca democratia nu este o solutie pentru toate statele. In primul rand democratia moderna este definita ca fiind o forma de organizare si conducere politica a societatii care proclama suveranitatea poporului si care asigura participarea tuturor membrilor, a tuturor claselor sociale, la luarea deciziilor importante. 

Echipa afirmatoare doreste sa isi inceapa discursul prezentandu-va spusele lui Winston Churchill: "Cel mai bun argument impotriva democratiei este sa stai de vorba cinci minute cu un alegator oarecare, dintr-o clasa sociala de mijloc". Ajungem astefel la primul argument. Vorbim aici de subdezvoltare, demagogie si interese. Pentru a va face sa intelegeti as vrea sa luam exemplul a ceea ce se intampla in prezent in Africa. Aici se incerca a se instala o democratie dorita de statele europene gandindu-se ca un sistem democratic va "salva" statele africane. Astfel Olanda incerca sa aduca democratia statelor Sudan, Burundi şi Republica Democratică Congo ce la momentul actual se afla in lista ministerului olandez sub semnul "state fragile". Ceea ce se incerca este a se da mana libera cetatenilor africani la a-si alege reprezentanti electorali intr-un stat macinat de tensiuni politice si sociale grave, de problema legitimitatii si a insuficientei in ceea ce priveste securitatea individului si a drepturilor omului, un stat in care sistemul sanitar si educational este la pamant si in care nu exista nici un fel de dezvoltare economica. Cu alte cuvinte, un stat in care orice altceva ar merge, numai democratie nu. De ce, ati putea intreba? Este simplu, elementar. Intr-o tara subdezvoltata in care filiera educationala este la pamant daca nu chiar inexistenta in unele regiuni, o tara in care nivelul de trai mediu este sub ceea ce am putea numi bun, ce mai ramane? Ei bine, speranta si odata cu ea si promisiunile ce ne conduc, iata la al doilea punct al acestui argument: demagogia. Intr-un limbaj mai simplu demagogia este inselarea opiniei si maselor publice prin promisiuni mincinoase si discursuri bombastice. Si nu numai am putea adauga. Se ne gandim la ceva simplu... ulei si zahar. Si pana la urma, ce e un vot pentru un om sarac, fara educatie ce se chinuie pentru painea de maine? Caci omul nostru, se va gandi ca un vot pentru un litru de ulei si un kilogram de zahar suna rentabil, pana la urma. Ajungem astfel la interese caci pana la urma individul are nevoi pe care si le va satisface de multe ori in detrimentul celorlalti. Averea si puterea nu fac exceptie, desigur. Deci in acest caz democratia devine o lupta pentru voturi si putere pentru ca in final totul sa ramana la fel: un stat lipsit de educatie si economie, sarac. Africa acum? Aceiasi saracie ca si in 2006, aceiasi lipsa de dezvoltare atat pe plan econimic cat si cultural.

Ajungem deci, la cel de-al doilea argument si ne vom folosi, din nou, de exemplul statelor slab dezvoltate si sarace. Ca o privire de ansamblu, exprimata metaforic, democratia iti da frau liber aripilor, te lasa sa zbori. Insa daca nu poti zbura, ce se intampla? Pai, mori. Astfel intr-un stat unde 95% din populatie este in pragul saraciei si numai restul de 5% vor putea sa zboare ce se intampla? Acei 95% vor avea nevoie de un impuls, de o sustinere. Democratia nu poate oferi asta. Dati-mi voie sa il citez pe John Adams, al saselea presedinte al S.U.A. :"Experienta anilor trecuti nea aratat ca dintre toate formele de guvernare, democratia este cea mai instabila, cu cele mai multe fluctuatii si cea care traieste cel mai putin". Astfel, nu se poate dezvolta o economie propriu-zisa pentru un stat deja instabil din punct de vedere economic si social. Economia nu o sa poata sa zboare. Ce o sa i se intample? Facand analogie la metafora de mai sus, cunosteti raspunsul morbid.

Prin cele doua argumente prezentate echipa afirmatoare si-a atins scopul, acela sa demonstreze faptul ca democratie nu este un raspuns pentru toate statele, din nou atragandu-va privirea asupra Africii, dar nu numai, acesta fiind doar un exemplu vast dintre statele ce nu pot functiona sub democratie. Toate fiind spuse echipa afirmatoare isi incheie primul discurs si sustine ca motiunea trebuie aprobata!N1 (Madalina Ion)

Vom începe prezentarea discursului cu spusele lui Winston Churchill: Democraţia este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum.

Constatăm că discursul afirmator nu prezintă o stare de fapt, iar din pespectiva negatoare considerăm că sintagma cheie a moțiunii este timpul, care este ignorată de afirmatori.Dacă ne referim la timpul afirmării democrației, observăm că ideea de democrație a apărut în urmă cu aproximativ 2500 ani, deci, democrația a ajutat la dezvoltarea principiilor și valorilor prezentului, punând în prim plan nevoile și drepturile cetățenilor.În prezent cea mai democratică țară din lume a fost declarată Norvegia – 9,8 indicele democrației, luându-se în calcul pilonii sistemului democratic: procesul electoral, libertățile civile, fucționarea guvernului, participarea politică și cultura politică.

În primul argument afirmator apare conceptul de subdezvoltare ca obstacol, dar democrația este singurul sistem politic de până acum care a permis un progres economic și social cu pași mici, dar constanți; în ceea ce privește demagogia, istoria consemnează faptul că dictatorii Hitler, Stalin, Fidel Castro au cucerit puterea prin manipularea maselor cu promisiuni mincinoase precum supremația economică, rasială a statelor lor. În sistemul democratic dreptul la informare, opinie și opțiune este fundamental. Interesele cetațenilor pentru ulei și zahar nu sunt relevante, cât timp nu ești obligat să votezi, iar în cabina de vot ești singur, tu decizi daca îl votezi pe cel care ți-a dat zahăr, ulei, un pix sau încredere. Nu doar democrația este o luptă pentru voturi si putere, ci politica in sine este o astfel de luptă. Dacă facem referire la Africa, de la bun început ea a fost împărțită în mai multe regiuni, pe baza triburilor preexistente statelor în sine. Semieșecul actual al democrației țărilor din Africa are ca rădăcină conflictele dintre albi și negri, în secolul 17 fiind sesizate primele indicii cu privire la apariția rasismului. Dacă în 1976 a avut loc răscoala negrilor de la Soweto, în anul 1994 a fost conceputa o noua constituție democratică care vine în ajutorul tuturor cetățenilor, indiferent de culoarea pielii.

Noi nu ne intrebam de ce nu ar funcționa democrația pretutindeni, ci problema trebuie pusă în alt mod: s-a încercat acest sistem în adevăratul sens al cuvântului? Noi nu aplicăm ideea de a judeca o carte dupa copertă. Democrația este un sistem politic în care puterea este împărțită, astfel, o țară democratică ar putea beneficia de principiul separării puterilor în stat pentru o reducere treptată a decalajelor educaționale, economice și valorice.

Opoziția susține faptul ca al 2-lea argument adus de afirmatori este de fapt o întărire a primului argument,aducând dovezi pentru acesta. Referitor la spusele lui John Adams, datarea acelei fraze fiind situată la finalul sec. 19, ea nu are relevanță deoarece, în 200 de ani lumea evoluează masiv. Dacă am ignora asta, luând ca exemplu al ineficienței sale fluctuațiile economice, de ce democrația este regimul politic predominant în prezent? Statul democratic nu trebuie privit ca fiind numai ”lapte si miere”, ”zborul” adus in discutie este limitat la respectarea legii, ce ajută la formarea mentalității că trebuie să ai responsabilite pentru faptele tale.

În primul rând, afirmăm că democrația este un raspuns pentru toate tarile deoarece, prin definiție, democrația previne abuzul de putere: puterea este deținută de mai multe instituții autonome care colaborează reciproc, asigură alternanța la putere prin alegeri libere, este singurul regim politic ce permite domnia legii. 35% din populația globală nu este liberă, mai mult de jumatate sunt locuitorii Chinei, fapt ce denotă că 65% își manifestă opinia și beneficiază într-o anumită măsură de avantajele democrației.

În al doilea rând, democrația este o soluție pertinentă deoarece presupune existența și respectarea unor valori, principii precum: libertatea, egalitatea, dreptatea. Oamenii trebuie să trăiască în libertate, de aceea democrația garantează și promovează libertățile personale, în limitele stabilite de lege. Acestea sunt concepte pentru care oamenii au luptat dintotdeauna și, in același timp, repere ce asigura șanse egale la educație, cultură, ocuparea unei funcții, având ca rezultat integrarea în societate.

Ideea centrală negatoare subliniază principiile și practicile de bun simț oferite de democrație, drepturile, opiniile și informarea cetățenilor fiind o necesitate. În concluzie, opozitia susține că prin echilibru și pași mici, democrația este un răspuns pentru toate țările.

  1. http://closer2oxford.ro/uploads/2012/06/12/Democracy_Index_2011.5yjahi.pdf,
  2. http://www.closer2oxford.ro/uploads/2012/06/12/Freedom_in_the_World_2012.ntevkc.pdf,
  3. http://istoria.md/articol/59/Aparteidul_in_Africa_de_Sud

A2 ()


N2 ()Decizia:

Draghicescu Victor

N1
Un discurs bun. Ai atacat principalele exemple ale afirmatorilor si ai demonstrat cum mecanismul democratic raspunde nevoilor cetatenilor. O buna analiza istorica a schimbarilor prin care a trecut democratia. 
Foarte mult a contat sublinirea folosirii mecanismelor care tempereaza excesele intr-o democratie. 

N1 26

A1 -> 0 puncte
N1 -> 26 puncte
A2 -> 0 puncte
N2 -> 26 puncte
Castiga echipa:

Madalina si Mădălina (negatori)


Vrem parerea ta! Pentru asta, trebuie sa te loghezi.

Un proiect
Ardor
Finanțatori
Open Society Foundation
MemoPlus
Parteneri
Policy Center
British Council
Europuls
Ce-Re
Prime Romania
Centrul pentru jurnalism independent
Aisec
Cogitus
Foreign Policy
Elsa
Voluntari pentru idei si proiecte
Trust
Leap
Asociatia young initiative
Asjc
Osut
Susținători Parteneri instituționali
Parteneri media
HotNews
Romania Pozitiva
Think Outside The Box
Carevasazica
Studentie.ro
startub.unibuc.ro
Iasi fun
Ziarul de Iasi
KissFm
Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceast publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.