Login  Register
Email:

Pass:

forgot password?

Email:

login?

'Teo si Andreea' (afirmatori) vs 'Ruxandra si Sorin-Ioan 784' (negatori)

A1 (Teodora Oprea)

 

 

E timpul sa decriminalizăm pirateria pe internet?

Consideram ca acest mod de transmitere a informatiei prin Internet este caracteristic unei societati puternic tehnologizate. Este firesc ca o data cu diversificarea si liberalizarea mijloacelor de comunicatie sa nu mai poata fi aplicate aceleasi reguli pentru protectia drepturilor de autor precum cele folosite cand mijloacele de transmitere erau limitate si puteau fi usor controlate. Din acest punct de vedere, fenomenul “pirateriei” ar trebui mai degraba integrat si reglementat astfel incat sa functioneze pozitiv, decat combatut inutil si ineficient.

In cadrul acestei dezbateri, pirateria pe internet inseamna distribuirea de materiale protejate prin legea drepturilor de autor prin intermediul Internetului. Consideram ca ar trebui mentinuta incriminarea doar pentru acele acte de piraterie facute in scopul obtinerii de profit prin comercializare, pe cand utilizarea gratuita a materialelor protejate ar trebui permisa ca un fenomen natural si avantajos in societatea actuala.

  1. 1.      Nu exista metode eficiente de combatere a pirateriei

Un utilizator al internetului are la dispozitie peste 7 miliarde de pagini web[1]. A combate pirateria eficient inseamna sa detectezi aparitia materialului piratat si sa blochezi posibilitatea de distributie a materialelor piratate. Nu au fost gasite mijloace suficiente de depistare a paginilor cu continut piratat si a autorilor acestora, iar metodele de blocare nu sunt definitive, aceeasi informatie reaparand pe Internet la scurta perioada dupa ce a fost cenzurata. De asemenea pentru aplicarea unei sanctiuni trebuie verificata competenta unui stat de a o aplica, proces dificil intrucat o pagina de internet poate fi realizata si apoi transmisa de oriunde din lume. Metodele represive folosite pana acum, inclusiv cele de sanctionare penala si de confiscare a calculatoarelor, amenzi foarte mari sau incercarile de blocare completa a unor site-uri de sharing nu au reusit sa stavileasca fenomenul pirateriei.

  1. 2.      In conditiile actuale, este mai avantajos pentru autori sa faciliteze transmiterea informatiei

In societatea actuala, pietele de desfacere a produselor intelectuale depasesc granitele locale sau regionale, astfel incat un autor are interesul sa vanda cat mai mult, dar si sa isi asigure un public de consumatori fideli. Singurul mod in care pot fi obtinute ambele rezultate este cel al libertatii circulatiei produselor intelectuale.

In prezent, se considera ca persoana care lanseaza un album doreste ca CD-ul sau sa nu ajunga in mod gratuit la utilizatori pentru ca astfel sunt pierduti bani. Se neglijeaza faptul ca un consumator neavizat nu ar cumpara CD-ul pentru ca nu are nici un fel de stimul in acest sens. Gratuitatea ascultarii melodiilor i-ar asigura insa in mod gratuit si rapid autorului o baza larga de fani care vor cumpara fidel produsele legate de acel album din dorinta de a avea originalul. Nu mai cumpara CD-ul doar cei care isi permit sa riste bani pe o muzica slaba, ci toti cei care, descoperind muzica, au devenit fani.

De asemenea, este mai avantajos sa oferi o parte din produs in mod gratuit, pentru a atrage un numar mai mare de consumatori, carora le poti oferi alte produse sau servicii complementare si de o calitate sporita. Cel mai evident este cazul jocurilor online de tip Massive Multiplayer Online(MMO). Cu un cod sursa deschis publicului, cu servere private in care oricine poate sa joace fara sa plateasca nimic, totusi sunt multi doritori sa joace jocul platit, pe serverul original, deoarece serviciul oferit de compania care a creat jocul este mult mai bun decat cel piratat.  

  1. 3.      Avantaje pentru producatori si consumatori
    1. Calitatea produsului

Oferind posibilitatea de a testa produsele prin Internet, i se ofera ocazia utilizatorilor sa-si selecteze produsele consumate in cunostiinta de cauza. Cu cat isi permite sa testeze mai mult, cu atat are sanse mai mari sa gaseasca lucrurile de calitate si sa raspandeasca vestea. Avand mai multi testeri pentru un produs exista mai mult feed-back care duce intr-un final la cresterea calitatii produselor.

De asemenea, programe precum Android sau Linux[2] care au fost de la momentul creatiei lor open-source s-au dezvoltat mult mai rapid cu ajutorul utilizatorilor din intreaga lume care si-au adus contributia la produs. Jocuri precum Mass Effect[3] care s-au dezvoltat cu feedback continuu de la jucatori-testeri a avut un succes imens.

Posibilitatea de a implini cerintele publicului tinta este un avantaj enorm care duce la dezvoltarea unor produse de calitate ridicata si foarte apreciate de utilizatori.

  1. Satisfactia utilizatorului

Utilizatorii care sunt expusi la mai multe produse gratuite au posibilitatea sa aleaga in functie de calitate si de gusturi, pentru ca o data facuta alegerea, sa fie dispusi sa plateasca pentru un produs, dar DOAR pentru ca stiu ca are calitatile pe care le cauta. Serviciile suplimentare, atentia la calitatea acestora, atentia la calitatea produsului vandut fata de cel luat de pe Internet sunt motive pentru care oamenii inca mai cumpara astfel de produse si pentru care decriminalizare piraterii pe Internet ar trebui sa se produca.
N1 (Sorin-Ioan Dumitrascu)

E timpul sa decriminalizăm pirateria pe internet?

 

 

În primul rând, consider a fi util să definim conceptele cu care operăm. La o primă lecturare a moțiunii ”E timpul sa decriminalizăm pirateria pe internet?”, avem de a face cu doi termeni: ”decriminalizare” și ”pirateria pe internet”.

”Decriminalizarea”, conform Marelui Dicționar de Neologisme, reprezintă ” prescriere a unor pedepse minime pentru ilegalități[1]. Consider că această definiție este inexactă pentru ceea ce ne interesează pe noi și apreciez că termenul corect ar fi ”dezincriminare”, care are înțelesul de: ” a abroga o dispoziție incriminatoare atunci când o faptă penală a încetat să mai prezinte un pericol social[2]

Pirateria”, conform articolului 212, alineat 1 din Codul Penal reprezintă ” Jefuirea prin acte de violență săvârșite în scopuri personale, de echipajul sau pasagerii unei nave împotriva persoanelor sau bunurilor care se gasesc pe acea nava ori împotriva altei nave, dacă navele se afla în marea libera sau într-un loc care nu este supus jurisdicției nici unui stat, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 18 ani. Definiția legală pare să nu ne clarifice exact ceea ce doresc autorii acestei moțiuni ca noi să dezbatem însă probabil au avut în vedere termenul de ”piraterie” folosit ca argou ”reproducere și comercializare ilegală”[3].

Așadar, având în vedere faptul că moțiunea de față tratează o problemă juridică, consider sintagma ”încălcarea drepturilor de autor” ca fiind în măsură să exprime cu exactitate ceea ce se dorește a fi dezbătut, respectiv dezincriminarea infracțiunilor privind încălcarea drepturilor de autor pe Internet, prevăzute de Legea 8/1996[4] privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Este legitimă protecția proprietății intelectuale?

Întotdeauna au existat păreri pro și contra protecției proprietății intelectuale iar acest lucru a fost generat în mare parte datorită faptului că dreptul de proprietate asupra operelor create este un drept imaterial, spre deosebire de dreptul de proprietate ”clasic” care privește lucruri materiale, tangibile.

Factorul care a stat în spatele protecției proprietății intelectuale a fost încurajarea muncii artistice și creatoare prin acordarea unui monopol de scurtă durată asupra unor anumite utilizări ale operelor. Acest monopol conferă titularilor drepturilor de autor posibilitatea de a obține un anumit avantaj economic în urma exploatării acestora  în aceeași măsură în care munca ”brută” este remunerată.

Însă apariția Internetului și liberul acces conferit de acesta utilizatorilor săi reprezintă o nouă provocare prin punerea la dispoziția acestora a nenumărate opere de creație intelectuală. Astfel, titularii drepturilor de proprietate intelectuală, exploatează căile prin care produsele lor pot fi disponibile on-line, dar, în același timp, doresc ca drepturile să le fie protejate și să-și recupereze investiția făcută în activitatea creativă.

De ce nu ar trebui dezincriminată ”pirateria”?

Drepturile de autor fac parte din categoria drepturilor personale nepatrimoniale, fiind strâns legate de persoana titularului lor, având un conținut moral, ce nu pot fi evaluate în bani. Exercitarea acestor drepturi conferă însă titularului dreptul la foloase patrimoniale corespunzătoare.

Criminalitatea, ca fenomen social (adică totalitatea infracțiunilor comise într-un interval temporal și spațial determinat) poate fi apreciată în funcție de gradul de cunoaștere a dimensiunii fenomenului. Astfel, întotdeauna există o discrepanță între criminalitatea reală (totalitatea infracțiunilor săvârșite, fie că sunt cunoscute sau nu de către organele de justiție penală) și între criminalitatea aparentă (totalitatea faptelor aparent penale semnalate organelor de justiție penală și înregistrate ca atare). Această discrepanță poarta denumirea de ”cifra neagră a criminalității”.

 În cazul ”pirateriei”, faptul că acest fenomen este larg răspândit și utilizat, nu ar trebui sa ne conducă la concluzia că trebuie luat ca atare și legalizat, întrucât încercările de a opri acest fenomen ar fi zadarnice. Realitatea socială este cea care generează luarea deciziei de a incrimina anumite fapte ce prezintă un grad ridicat de pericol social. În acest mod, legiuitorul este pus la încercare să găsească o metodă prin care să combată acele fapte și să asigure ordinea socială.

Dezincriminarea ”pirateriei” va avea efecte nefaste, deoarece pe de o parte nu va mai fi încurajată munca creatoare și artistică, iar pe de altă parte ar reprezenta o opreliște în dezvoltarea economică și încălcarea unor principii fundamentale ale economiei de piață, garantate și ocrotite de Constituția României prin articolul 135[5]: ”(1) Economia României este economie de piață, bazată pe liberă inițiativă și concurență; (2) Statul trebuie să asigure: c) stimularea cercetării științifice și tehnologice naționale, artei și protecția dreptului de autor

Așadar, Internetul reprezintă un instrument de promovare facilă a  operelor create de artiști însă scopul urmărit de aceștia nu este acela de a le distribui în mod gratuit pe Internet ci utilizatorii sunt cei care conferă operelor acest scop căutând varii motive precum: ”distribuirea în mod gratuit va atrage mai mulți consumatori” ignorând astfel munca depusă de artiști.

 

 

 

 

 [2]  http://dexonline.ro/definitie/dezincrimina

[3]  http://dexonline.ro/definitie/piraterie

[4] http://www.legi-internet.ro/index.php?id=63

[5] http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339


A2 (Andreea Vranescu)

In discursul afirmatorului 1 am mentionat faptul ca incriminarea ar trebui mentinuta doar pentru acele acte de piraterie facute in scopul obtinerii de profit prin comercializare, pe cand utilizarea gratuita a materialelor protejate ar trebui permisa ca un fenomen natural si avantajos in societatea actuala. Acest lucru a ramas neargumentat in urma discursului echipei negatoare.

Pirateria online poate fi chiar un lucru benefic , deoarece sporeste valoarea unui brand prin atragerea unui numar cat mai mare de fani. Gratuitatea ascultarii unor melodii sau posibilitatea de a juca un joc fara a plati pot duce la acumularea unui numar mai mare de consumatori, care isi vor achizitiona originalul. Oferind consumatorilor posibilitatea de a testa produsul, autorul poate in acelasi timp sa-si faca produsul indispensabil si absolut necesar. In acest mod, autorul se va asigura ca produsul creat este cunoscut de cat mai multe personae, iar publicitatea prin feed-back pozitiv din partea consumatorilor este extreme de apreciata de catre alte persoane, care la randul lor vor fi mai inclinati spre a-si procura produsul.

De aceea consideram ca este mai avantajos pentru autor sa faciliteze transmiterea informatiei,

marindu-si astfel sansele ca produsul creat sa fie recunoscut si apreciat de consumatori.

Chiar daca inlocuim termenul decriminalizare cu cel propus de negatori, dezincriminare, punctele principale ale acestei dezbateri nu vor fi modificate, iar avantajele pirateriei pe internet care vizeaza atat consumatorul cat si autorul nu pot fi contestate.

Calitatea produsului poate fi drastic imbunatatita datorita utilizatorilor, iar satisfactia de a folosi un produs ales dupa un proces de selectie prin incercari reprezinta argumente pentru care sustinem ca este timpul ca pirateria pe internet sa fie decriminalizata.

 http://www.capitalul.ro/it-c/creatorul-angry-birds-pirateria-online-este-benefica.html

http://proliteratura.eu/wp16/scriitorul-paulo-coelho-sustine-pirateria-online/

http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/sisteme/digsin-o-afacere-plamadita-din-muzica-gratis-1147947


N2 (Ruxandra Matei)

Pornind de la ideea afirmatorilor, vom încerca să răspundem întrebării dacă utilizarea gratuită a materialelor protejate ar trebui permisă. În stabilirea acestui lucru vom avea în vedere faptul că incriminarea ”pirateriei” făcută în scopul de a obține profit trebuie sa râmână incriminată pe când utilizarea materialelor pirat ar reprezenta un mod ”natural și avantajos al societății actuale”. Condiția care trebuie respectată este că titularii acestor materiale au dreptul de a obține avantaje economice în urma exploatării acestor materiale de terțe persoane.

Să considerăm că utlizatorul de rând, prin intermediul diverselor programe de file sharing, descarcă un album muzical/film/program pe computerul său personal și îl folosește în scop propriu, nedistribuindu-l mai departe. Totul pare în regulă însă are loc o discrepanță între interesele titularului de drept al acelor materiale și utilizatorul care și-a satisfăcut o ”nevoie” generată de curiozitatea/afinitatea față de creațiile intelectuale ale acelei persoane.

O altă posiblitate ar fi aceea ca utilizatorul de rând să descarce în aceeași manieră materialul dorit fără a îl distribui mai departe. Conform statisticilor[1], la data de 31 decembrie 2011, dintr-o populație a Terrei de aproximativ 6,930,055,154, o treime dintre aceștia (aproximativ 2,267,233,742) sunt persoane care utilizează Internetul. Ignorând creșterea continuă a acestor utilizatori, simpla descărcare a anumitor materiale și utilizarea în scop propriu, fără a le comercializa, de către utilizatorii de Internet, ar produce prejudicii bănești semnificative titularilor acestor materiale.

Afirmatorul 2 argumentează în discursul său faptul că ”pirateria” online poate fi benefică pentru că ajută la familiarizarea utilizatorilor cu un joc sau un software. Echipa negatorilor consideră că afirmația nu are o bază reală de susținere deoarece majoritatea companiilor oferă o perioada de probă, gratuită, pentru produsele lor. Exemplele sunt numeroase: marile companii creatoare de software pentru securitatea pc-ului (McAfee, Kaspersky, ZoneAlarm etc)  oferă un trial de 30 de zile in care utilizatorii pot decide dacă doresc sau nu achiziționarea unei licențe. Această situație se regăsește și în cazul software-ului recreaţional, producătorii de jocuri punând la dispoziția celor interesați versiuni demonstrative gratuite ( jocul World of Warcraft, care în luna noiembrie a anului 2010 avea un număr de 10.3 milioane utilizatori pe serverele oficiale[2], oferă noilor utilizatori posibilitatea de a descărca și utiliza jocul gratuit însă  cu limitarea că personajul din joc nu poate depăși nivelul 20)

De asemenea, considerăm că această logică poate fi extinsă și în cazul exemplului folosit de Afirmatorul 1. ”Piratarea” albumelor nu este o soluție pentru a intra in contact cu creația artiștilor și a o evalua, deoarece una sau mai multe melodii sunt de obicei promovate prin diferite mijloace media, atât pentru a le da ascultatorilor o idee despre albumul respectiv cât și pentru a le oferi șanse celor care nu iși permit achiziționarea acestuia să se bucure de muzica respectivă fără a suporta costuri suplimentare.

”Pirateria” reprezintă un atac la intergritatea intelectuală a comunității deoarece implică faptul că munca artistului/programatorului rămâne nerăsplătită și riscă să ducă la scăderea numărului acestora și mai ales a calității rezultatelor lor. Incriminarea ”pirateriei” oferă atât baza legală, cât și mijlocul prin care acești utilizatori, care desconsideră creația intelectuală a artiștilor, pot fi trași la răspundere, iar după cum Seneca spunea ”Cine nu pedepsește faptele rele, le încurajează”[1] http://www.internetworldstats.com/stats.htm

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/World_of_Warcraft#SubscriptionDecizia:

Teodora Graur

A1: Mi-a facut plăcere să citesc acest discurs, e structurat, cu argumentele bine punctate și exemple care să susțină ideile prezentate. Ideea centrală a cazului afirmator susține decriminalizarea pirateriei prin prisma faptului că ar aduce beneficii atât pentru producător, cât și pentru cumpărător, în condițiile în care fenomenul pirateriei pe internet este dificil de controlat.
Punctaj: 26

N1: Apreciez clarificările de natură juridică referitoare la definirea moțiunii, dar ați fi putut oferi acele explicații mai pe scurt, într-o manieră mai puțin tehnică. Citind primul discurs afirmator se subînțelege că discuția se învârte în jurul drepturilor de autor și nu a pirateriei pe mare. Fac aceste comentarii în ideea că puteați folosi acele 3-4 paragrafe pentru a va concentra pe argumente, care au o importanță mai mare pentru dezbaterea voastră. De exemplu, mi-ar fi plăcut să dezvoltați mai mult ideea că ”nu va mai fi încurajată munca creatoare și artistică” și să nu o lăsați la stadiul de afirmație.
Punctaj: 24

A2: Discursul reia câteva din ideile de la primul afirmator, accentuând faptul că pirateria poate fi benefică prin prisma capitalului de popularitate pe care produsele piratate îl câștigă. Am observat referințele citate la finalul discursului, dar ar fi fost mai util să descrieți unul din acele exemple, pentru a întări argumentul.
Punctaj: 23

N2: De-abia în acest discurs dezbaterea prinde contur, în sensul că negatorii răspund direct argumentelor aduse de afirmatori. Foarte bune observațiile referitoare la variantele ”trial” și la menționarea unor mijloace alternative de promovare a produselor media. Pe viitor vă sugerez să folosiți această abordare pliată pe discursul afirmatorilor încă de la primul vorbitor negator.
Punctaj: 26

Decizia:

Decizia mea în acest meci merge către echipa negatoare. Deși afirmatorii au pornit cu niște argumente foarte interesante, încercând să arate cum distribuirea gratuită a produselor media pe internet ar fi benefică atât pentru consumator, cât și pentru producător, nu reușeșc să facă balanța dintre prejudiciile pe care decriminializarea, sau ”dezincriminarea” pirateriei ar aduce-o deținătorilor de drepturi de proprietate intelectuală. Echipa negatoare punctează importanța acestor prejudicii, combinată cu amploarea pe care acest fenomen a luat-o în perioada actuală.

Pentru consumatori beneficiul este evident: obțin gratuit niște produse pentru care altfel ar fi plătit o anumită sumă de bani. Pentru producători, beneficiul ar apărea în cazul în care distribuirea materialelor gratuit pe internet ar cauza o creștere a vânzărilor superioară celei din situația în care utilizatorii sunt obligați să cumpere produsul. Având în vedere că există mijloace legale prin care aceste produse se promovează cu succes (promovarea în media, posibilitatea de a utiliza o variantă de probă, sau pentru un timp limitat, pentru a-l testa și a vedea dacă îți place), dau câștig de cauză negatorilor care arată cum pirateria este un act prejudicios și acționează în detrimentul posesorului de drepturi de autor.

A1 -> 26 puncte
N1 -> 24 puncte
A2 -> 23 puncte
N2 -> 26 puncte
Castiga echipa:

Ruxandra si Sorin-Ioan 784 (negatori)


Vrem parerea ta! Pentru asta, trebuie sa te loghezi.

Un proiect
Ardor
Finanțatori
Open Society Foundation
MemoPlus
Parteneri
Policy Center
British Council
Europuls
Ce-Re
Prime Romania
Centrul pentru jurnalism independent
Aisec
Cogitus
Foreign Policy
Elsa
Voluntari pentru idei si proiecte
Trust
Leap
Asociatia young initiative
Asjc
Osut
Susținători Parteneri instituționali
Parteneri media
HotNews
Romania Pozitiva
Think Outside The Box
Carevasazica
Studentie.ro
startub.unibuc.ro
Iasi fun
Ziarul de Iasi
KissFm
Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceast publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.