Login  Register
Email:

Pass:

forgot password?

Email:

login?

'Ana-Florina si Vlad' (afirmatori) vs 'Radu si Radu' (negatori)

A1 (Ana-Florina Fecioru)

 Internetul a fost creat cu scopul de ajuta oameni, dar în prezent reprezintă mai mult decât o resursă, este un spaţiu vast, putem spune nelimitat, în care oricine îşi poate exprima liber ideile, opinile, în mod public şi nepărtinitor.

Putem observa lesne că în ultimii ani rolul educativ al Internetului a fost cu mult diminuat. De exemplu s-a ajuns intr-un punct în care oamenii s-au împărţit parcă  în două tabere, cei care petrec mult timp pe Interet, fiinf implicaţi în activităţi de leisure, şi cei care aleg să citească o carte în bibliotecă. Acest lucru a ajuns să nege  rolul  primordial al internetului, acela de  ajuta .

Cu scopul de a aduce ambele tabere pe internet, s-au realizat situri, platforme, cu articole de specialitate, cărţi în format e-book , şi  nemeroase recenzii. În acelaşi timp, pirateria offline s-a mutat în online. Putem spune că a apărut practic două lumi: cei care sunt online, şi cei care sunt offline.

În primul rând pentru a putea înţelege efectele negative ale pirateriei trebuie să avem în vedere un simlu fapt:  piateria este un furt. Vremuri de mult apuse, în fricoşau pe oricine se aventura pe apele  mărilor şi oceanelor ; insule mici, aparent primitoare ascundeau corăbiile piraţilor, care jefuiau tot ce le venea  în cale. În acele timpuri negre,  călătoriile pe mare nu erau sigure.

În prezent nici navigarea pe internet nu mai este atât de sigură. Piraţii sunt peste tot. Nu de multe ori oamenii se bucura când găsesc documente pe care le pot descărca gratuit. Însa nu de multe ori descoperă nu lipseşte bibliografia, sau unele sunt virusate.

Piraţii nu au murit. Au trecut din real în virtual. Şi acum în ,,www” se duce lupta dintre bine şi rău, piraţi şi autorităţi. Nu trebui  să uitam că omul are drept de opinie, şi de creaţie,  şi acestea îi aparţin. Iar cest drept este numit în termeni moderni drept de autor. Şi numeroşi  oameni pe această planetă îşi câştigă banii din aceste drepturi, trannsmise di n generaţie în generaţie. Mai corect spus Piraţii îţi fură averea , şi pun în pericol siguranţa financiară a familiei tale,  dar şi a generaţiilor viitoare. Te simţi confortabil cu asta?

În al doilea rând pentru a înţelege motivul pentru care  pirateria trebuie eliminată, trebuie să fii autor. Dacă ai scris un articol, sau o pagină de carte, esti conştient de efortul tău,  şi vrei să fie înţeles şi apreciat.  Emoţiile negative  apar atunci când textul este reprodus de multe ori cuvânt cu cuvânt pe un at site, sub un  alt nume, sau cu autor necunoscut, fără să ţi se ceară acordul.  Te simţi parcă ai muncit în zadar, te simţi mic, şi neînsemant intr-o lume care nu pune preţ pe  valoare.

În concluzie, pirateria  reala sau virtuală , reprezintă o încălcare a unui drept fundamental. Acele de a fi răsplatit prin munca,  dar şi o încăl care a unei legi universale.


N1 (Radu-Klaus Petri)

Nu consider ca trebuie sa discriminam pirateria pe internet. Internetul este icebergul dezvoltarii umane de pana acum. De ce? Pentru simpul motiv ca acolo oamenii au ocazia sa schimbe impresii, idei, concepte si sa cunoasca viata altor oameni. Practic denumire de Sat Global isi are originea in aceasta interconectare si o permanenta comunicare.

In primul rand lasa libertatea de informatie. Oamenii au cateva drepturi fundamentale printre care Dreptul la Viata, Dreptul la Libertate, Dreptul la Educatie si Dreptul la Fericire pe langa alte drepturi.

Ca un argument, pirateria pe internet face ca Dreptul la Libertate si Dreptul la Educatie sa fie respectate si indivizii sa aiba accesul la informatie libera pe care sa o acceseze in voie

In al doilea rand consider ca de cand comunicatiile si internetul a crescut pirateria a ajutat la dezvoltarea unor concepte si la promovarea unor cantareti, filme si a altor modalitati de informare catre un numar din ce in ce mai mare de oameni

Daca nu ar fi fost piraterie pe internet, multi dintre indivizi nu ar fi avut acces la aceste informatii si implicit ar fi fost mult mai putini oameni cu cunostinte atat de vaste.

Un alt exemplu este faptul ca formatiile preferate puteau fi ascultate doar dupa cumpararea unui album, dar datorita pirateriei si a libertatii informatiei pe internet, indivizii au acces in numar din ce in ce mai mare la aceste produse cu dreptul de proprietate intelectuala. Prin intermediul torrentilor si al site-urilor cum ar fi Facebook si Youtube exista o propagare a ideilor, melodiilor si a filmelor mult mai mare.

In al treilea rand traim in societatea post-industriala care se caracterizeaza printr-un volum mare de informatii si in care indivizii lucreaza in mare masura cu tehnologie si informatie care necesita procesare intelectuala. Consider ca internetul si pirateria au facilitat un flux mai mare de informatii care au ajutat la dezvoltarea indivizilor si cunoasterea cat mai multor concepte.

Ce inteleg eu prin societate post-industriala este o specie umana mult evoluata si imbunatatita care nu mai lucreaza cu forta fizica ca in perioadele precedente ca in societatea agricola sau industriala, ci oamenii lucreaza in principiu si de preferat cu ajutorul mintii. Drept dovada ca in deceniile 8 si 9 ale secolului XX a avut loc o explozie a comunicatiilor si intenetul este varful de lance al acesteia.

In epoca aceasta avem ocazia sa admiram si sa apreciem cu adevarat operele celor mai ilustre minti ale omenirii de pana in prezent si cele contemporane. Si pirateria ne aduce multe dintre ideile acestea in atentia noastra. Niciodata factorul curiozitate si creativitate specifice unui copil in permanenta crestere si dezvoltare nu au fost mai satisfacuta de informatie decat acum, tocmai datorita internetului si datorita pirateriei informatice.

Un om nu le va stii niciodata pe toate, dar un loc unde sunt multe dintre progresele umanitatii si care anunta sa dezvolte lumea in mod exponential specia umana si care va ajuta practic sa dezvolte generatiile de acum incolo intr-un mod care nu s-a mai intamplat pana acum, nu cred ca poate fii oprita de o Inchizitie moderna.


A2 ()


N2 ()Decizia:

Radu Ocrain

Deoarece meciul este incomplet la nivel N1, echipa castigatoare este opozitia, iar feedback-ul va fi oferit doar discursului N1.

 

N1. Ca negator ar trebui sa sustii ca NU este momentul sa decriminalizezi pirateria online. Asta inseamna ca pirateria ar trebui sa fie in continuare pedepsita, si in general un lucru rau. Ai facut un discurs de Guvern, aratandu-ne multe avantaje ale pirateriei. De asemenea, nu a existat nici o interactiune cu primul discurs al guvernului, fapt care ar trebui sa fie prioritatea opozitiei.

Punctaj: 19 (continut 10, stil 3, strategie 6)

A1 -> 0 puncte
N1 -> 19 puncte
A2 -> 0 puncte
N2 -> 19 puncte
Castiga echipa:

Radu si Radu (negatori)


Vrem parerea ta! Pentru asta, trebuie sa te loghezi.

Un proiect
Ardor
Finanțatori
Open Society Foundation
MemoPlus
Parteneri
Policy Center
British Council
Europuls
Ce-Re
Prime Romania
Centrul pentru jurnalism independent
Aisec
Cogitus
Foreign Policy
Elsa
Voluntari pentru idei si proiecte
Trust
Leap
Asociatia young initiative
Asjc
Osut
Susținători Parteneri instituționali
Parteneri media
HotNews
Romania Pozitiva
Think Outside The Box
Carevasazica
Studentie.ro
startub.unibuc.ro
Iasi fun
Ziarul de Iasi
KissFm
Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceast publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.