Login  Register
Email:

Pass:

forgot password?

Email:

login?

'Bianca-Roxana si Cosmina' (afirmatori) vs 'Elena si Preutescu e68' (negatori)

A1 (Bianca-Roxana Bumbar)

                                         E timpul să decriminalizăm pirateria online?

Pentru început să definim termenii cu care ne confruntăm:

decriminalizare = s. f. prescriere a unor pedepse minime pentru ilegalități.

pirateria pe internet = punerea la dispoziţie publică a materialelor protejate de drepturi de autor sau de drepturi conexe. 

                   S-a ajuns în punctul, decriminalizării  pirateriei online, pentru a se stopa încălcarea drepturilor de autor de proprietate intelectuală, inclusiv cea din mediul digital, într-un mod care să echilibreze drepturile și interesele titularilor drepturilor de autor,ale furnizorilor de servicii.

             La încercarea noastară de a susține ACTA ni se alătură și Francis Keeling, directorul departamentului digital din cadrul Universal Musi Gruop International care afirmă urmatoarele: "Putem face pirateria inacceptabilă din punct de vedere social? Cu siguranță, iar asta trebuie să fie ambiția noastră în întreaga lume”

            Un prim argument este acela că pirateria online aduce prejudicii materiale titularilor drepturilor  de autor. Numărul descărcărilor de pe internet ajungând ca de exemplu la peste 8 milioane  de descărcări, în cazul multor filme, după clasamentul site-ului TorrentFreak, clasament realizat în 2011.

Să ținem cont și de faptul că  și statului îi revin anumite procente din sumele încasate pe drepturile de autor, iar pirateria aduce prejudicii și bugetului statului. Monica Pop, Procuror șef al Serviciului pentru coordonarea activității Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală: „Pirateria software este un flagel care afectează în egală masură statul și titularii de drepturi”

După cum se specifică în articolul 4 din ACTA este interzisă divulgarea informațiilor, dacă acestea aduc prejudicii  intereselor comerciale legitime ale anumitor intreprinderi private sau publice. Aceste informații nu pot fi făcute publice fără acordul părții implicate.

             Un al doilea argument se referă la faptul că materialele prin care se încalcă drepturile de autor furnizează o sursă de venit pentru criminalitatea organizată. Acest lucru a stârnit controverse și proteste ample în Europa, unde activiștii pentru drepturile omului susțin dreptul la libera exprimare, având un impact negativ asupra dreptului la intimitate al utilizatorilor. Pentru a remedia aceste lucruri articolul 8 din ACTA prevede că în cadrul procedurilor judiciare civile ce privesc aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, autoritățile judiciare să aibă modalitatea de a-și exercita competența de a împiedeca ca mărfurile care implica încălcarea unui drept de autoritate intelectuală să intre în circuitele comerciale.

             Nu în ultimul rând pirateria on-line aduce mari prejudicii și pentru public deoarece acesta poate să acceseze informații gresite sau de proastă calitate, modificate de acțiunea unei terțe persoane ducând la o calitate îndoielnică și la unele distorsiuni ale informațiilor.

Desi mulți contestă ACTA  speriați de zvonurile lansate pe internet puțini știu că însăși  Comisia Europeana insistă că ACTA nu îngrădește libertatea pe Internet și că nu va cenzura sau închide site-urile, având ca țintă numai crima organizată. De asemenea, ar garanta protecția sectoarelor care au nevoie, păzind drepturile cetățenilor și ale consumatorilor și proprietatea intelectuală.

         În concluzie, având în vedere prejudiciile provocate de pirateria online aduse autorilor de proprietate intelectuală în mediu digital, cât și beneficiile aduse criminalității organizate care implică încălcare unui  drept de autoritate intelectuală să intre în circuitele comerciale, dar și calitatea îndoielnică și distorsiunile informaţiilor apărute în urma piratării duc la nevoia punerii în aplicare a tratatului ACTA.

“ Împreună putem opri pirateria online.Ne vrem libertatea înapoi”-așa sună comentariile tineriilor pe site-uri și blog-uri.


N1 (Elena Ungureanu)

 E timpul să decriminalizăm pirateria online?

Ultimele evenimente împotriva adoptării ACTA arată că oamenii care folosesc şi plătesc pentru a fi conectaţi la internet nu doresc o impunere a unor legi internaţionale care să le restricţioneze accesul (gratuit, liber, util, inutil etc.) la informaţii, filme, jocuri, muzică. Şi explicaţia este cât se poate de normală. Atâta timp cât ai creat un sistem de care foarte multă lume este dependentă şi care provoacă plăceri, atunci este normal faptul că a fi împotriva Pirateriei online este o încălcarea a drepturilor fundamentale ale omului, drepturi fundamentale care fac referire la libera exprimare, libera alegere. Cât la sută din ceea ce există în mediul online este postat de utilizatorii de internet?

În primul rând, Prejudiciul, de care aminteau colegii noştrii,  se formează oare prin aşa numita interconectivitate? De ce să nu recunoaştem faptul că sisteme de sharing precum Kaaza sau DC promovează pirateria? Dacă file sharing-ul este ilegal, atunci şi bibliotecile sunt ilegale. Autorii care au scris cărţile au şi ei drepturi de autor pe ele, şi dacă ar fi să ne luam după RIAA, probabil că fiecare ar trebui să cumpere cartea, şi împrumutul lor ar fi ilegal. Totuşi, cărţile influenţează extinderea nivelului de cultură, ar putea completa unele persoane. Just! Atunci şi programele ar trebui să fie gratuite. Un viitor developper ar trebui să primească ce e mai bun.

În al doilea rând, a fi social astăzi, înseamnă a fi conectat. Nimic nu este “inacceptabil”, totul este creat, dat în folosinţă şi utilizat. Actualmente, se pare că regula interzicerii merge pe logica: “Creez, îţi dau, poţi folosi, dar... ne pare rău nu mai poţi folosi nimic aşa cum vrei.” În plus, Statul ca să reglementeze, trebuie să formeze. Nu este nimic constituţional, sau legal (cel puţin nu în România) care să ateste că Statul este prejudiciat, sau că din mediul online se aduc bani la buget. În plus dacă facem referire la principiul: „Când furi un ou, oul dispare din posesia proprietarului”, atunci putem conchide prin faptul că o melodie este doar copiată, deci nu e vorba de furt, mai ales ţinând cont de faptul că Internetul este un spaţiu virtual deschis, accesbil publicului larg. Altfel, şi Poşta Română ar putea face o reclamaţie că nu câştigă bani fiindcă s-a inventat e-mailul sau că noi comunicăm în mediul virtual fără să plătim timbrul poştal.

În încheiere, dorim să subliniem faptul că proprietatea intelectuală a devenit astăzi o problemă fundamentală, care contrazice logica folosirii internetului.

Aşadar, unde este adevărata libertate?  


A2 (Cosmina Amalia Cotoara)

                                       E timpul să decriminalizăm pirateria online!

ACTA a provocat o serie de proteste, reușind să dividă întreg mapamondul în două tabere, iscându-se astfel numeroase proteste. Datorită notorietății de care are parte acest conflict, numeroase persoane publice și-au expus propriul  punct de vedere, precum  au facu și unele instituții publice precum Biroul Federal de Informații (FBI), care a decis să închidă câteva dintre cele mai populate site-uri de sharing .

În primul rând pirateria online are un impact negativ asupra economiei mondiale, producând pagube materiale, care ating sume exorbitante. Conform unui studiu realizat de go-gulf.com, în 2010 au fost descărcate, ilegal, 59 de miliarde de programe. Industria muzicală pierde, anual, 12,5 miliarde de dolari, iar în SUA 71.000 de locuri de munca dispar anual și angajatorii pierd 2,7 miliarde de dolari.Aceste cifre ar trebui să ne îngrijoreze , datorită binecunoscutei situații financiare în care se află întreaga lume. Pierderile financiare, provocate de piraterie, afectează în mod indirect statele care au legături economice cu SUA, dar și în mod direct, deoarece nu mai încasează impozitele pe taxele venite din drepturile de autor.

În al doilea rând, această confruntare pro și anti-acta, nu a făcut altceva decât să alarmeze în mod greșit populația, mulți luând această lege ca pe un atac la propria persoană, fiind speriati de faptul că vor fi monitorizați în tot ceea ce fac pe internet. De fapt această monitorizare constă într-o simplă bază de date, realizată de compania de internet la care suntem abonați, în care se vor înregistra accesările facute de fiecare abonat în parte, lucru care nu ar trebui să fie ceva îngrozitor, pentru că orice hacker poate să facă acest lucru cu mare ușurință, iar noi să nu ne dăm seama și asta nu ne aduce niciun prejudiciu.Toate aceste demersuri de centralizare a accesărilor sunt  de fapt o încercare de a descuraja criminalitatea, intentionând  să se ajungă la distribuitorii informațiilor piratate, care sunt principalii vinovați de numeroasele prejudicii aduse întregii societăți. Am putea spune astfel că aceste demersuri ne vor putea asigura calitatea și siguranța informației pe care dorim să o accesăm.

În altă ordine de idei, este de neînteles faptul că oamenii sunt revoltați asupra unor legi care vin să  ordoneze lumea virtuală, care în timp a devenit o parte importantă și indispensabilă în societatea modernă, deoarece mulți dintre noi își petrec cea mai mare parte din viață navigând pe internet, iar multe companii internaționale ar fi inexistente. Acesta putem spune că este un paradox, dat fiind faptul că o societate fără reguli nu poate să existe, transformându-se într-un haos total pe  care l-am resimțit cu toții. De ce nu se conștientizează această necesitate și în cazul internetului? Poate pentru că niciodată internetul nu a fost îngrădit de anumite reguli, oferind  oamenilor o  modalitate  de  evadare din realitatea  cotidiană, în care pot spune că sunt sufocați de reguli. Marea majoritate a  celor care utilizează internetul nu a realizat încă amploarea cu care acesta a ajuns să ne domine viața și probabil nu îl asociază cu societatea.

În concluzie, putem spune că este absolut necesară implementarea unei legi care să ordoneze lumea virtuală, de care am ajuns să depindem . Totodată  ar fi nedrept să nu apreciem adevărații autori și astfel munca lor să rămână nerăsplătită sau să fie “furată” și atribuită unei alte persoane.


N2 (Preutescu Dragos)

De ce să fie cenzurat internetul când industria de muzică sau filme, deşi piratată, continuă să prospere din punct de vedere financiar? Câte legi asemenea de tâmpe au să mai fie lansate în lume şi în ţară? Împotriva cui sunt produse pagubele materiale? Nimic nu este “ilegal” pe internet atâta timp cât totul se învârte în jurul ideii de “SHARING IS NOT STEALING”. Dacă industria muzicală pierde atât de mulţi bani din piraterie, cum se explică faptul că că cei de la B.U.G. MAFIA şi-au lansat întreg albumul online, pe noul lor site? Sau, cum se face că Lady Gaga se laudă cu milioanele de vizitatori pe Youtube la ultimele sale piese?

În primul rând, principala acuzaţie adusă de societatea civilă cu privire la ACTA a fost aceea că “nu a fost invitată la negocieri, iar principalii autori sunt organizaţiile internaţionale de comerţ” (ne spune Iulia Popovici critic la revista Observator Cultural). În cazul de faţă nu vor câştiga creatorii, aşa cum ne arată echipa afirmatoare, ci administratorii şi intermediarii. Drept urmare, protecţia invicibilei “proprietăţi intelectuale” este inexistentă. Noi propunem un nou tip de proprietate, şi anume proprietatea virtuală, care poate ar da sens reglementărilor internaţionale, ca bază de referinţă pentru viitor. În plus, în susţinerea acestei idei vine şi celebrul cântăreţ şi compozitor canadian Neil Young care a comentat în cadul evenimentului “Dive Into Media” influenţa transferului de conţinut audio pe Internet asupra căruia şi-a exprimat toată admiraţia. Despre Internet, el afirmă: “Este “noul Radio” şi prin intermdiul lui, pirateria contribuie la răspândirea muzicii în mediul on-line.” 

În al doilea rând, instituţiile internaţionale cu privire la pirateria online propun şi promovează statutul vag cu privire la pirateria online. De exemplu, ultimul număr al revistei Foreign Policy România (nr. 27 – Martie-Aprilie 2012) încearcă să găsească un răspuns la următoarea problematică: “Este oare îngrădirea cunoaşterii cea mai bună modalitate de a ne asigura că trăim într-o societate “bazată pe cunoaştere”, nu pe ignoranţă?” (Ovidiu Gherasim-Proca). De altfel, Octavian Manea, în acelaşi număr al revistei, ne spune că “Nicio persoană sau organizaţie nu ar trebui privată de capacitatea de a se conecta cu ceilalţi”. Odată ce eşti conectat cu scriitori, cântăreţi, artişti, vei putea utiliza, nu comercializa creaţiile lor.

Pe de altă parte, specialişti din diferite domenii de activitate susţin necesitatea existenţei acestei “proprietăţi virtuale”. Scriitorul brazilian Paulo Coelho, autorul a zeci de bestselluri,  se declară împotriva legilor prin care se doreşte a se stopa piraterie online. Acesta susţine că SOPA sau ACTA sunt iniţiative care reprezintă un pericol pentru toţi internauţii, inclusiv pentru scriitori sau muzicieni. Romancierul s-a asociat cu site-ul „Pirate Bay” şi îndeamnă ca oamenii să îi pirateze toate scrierile. Coelho şi-a argumentat decizia prin simplu fapt că internetul, inclusiv pirateria, reprezintă o „nouă modalitate de a promova arta”.  „Majoritatea celor care mi-au citit opera pe internet s-au convins că merită să achiziţioneze şi varianta tipărită a cărţii”, a mai spus scriitorul.

Pentru a conchide, este esenţial să subliniem faptul că pirateria nu înseamnă că nu apreciem adevărații autori și astfel munca lor rămâne nerăsplătită, ci dimpotrivă este un instrument care ajută artiştii să fie cunoscuţi, să-şi promoveze şi să-şi fructifice roadele muncii lor într-un mediu cât mai extins şi diversificat.Decizia:

Liviu Gajora

Felicitări ambelor echipe pentru dezbatere. Le recomand, totodată, mai multă atenție la încadrarea în normele competiționale. Moțiunea cere afirmatorilorsă susțină decriminalizarea pirateriei și negatorilor să susțină păstrarea pirateriei în afara legii, adica opusul pozițiilor asumate în această dezbatere.

Trecând însă peste această neatenție, echipa care mă convinge cel mai mult în această dezbatere este echipa afirmatoare, deoarece:

  • Arată că există o pierdere în cadrul procesului de piraterie online, atât pentru producători (profit și locuri de muncă), cât și pentru instituțiile statului care reglementează mediul online (la nivel de impozitare a unor operațiuni economice). Încercările negatoare de contraargumentare se materializează doar la nivel de false analogii (ex.: bibliotecă – filesharing) sau întrebări retorice (ex.: „cum se face că Lady Gaga se laudă cu milioanele de vizitatori pe Youtube la ultimele sale piese?”). Exemplul lui Coelho nu este suficient pentru a putea face o generalizare.

Câteva observații individuale:

A1 – 23 (12, 7, 4)

  • Fiți întotdeauna specifci în privința surselor citate (ex.: „“ Împreună putem opri pirateria online.Ne vrem libertatea înapoi”-așa sună comentariile tineriilor pe site-uri și blog-uri.”).
  • Oferiți explicații complete și suficiente pentru afirmațiile argumentelor voastre, date statistice care să le fundamenteze (ex.: „ materialele prin care se încalcă drepturile de autor furnizează o sursă de venit pentru criminalitatea organizată”).

N1 – 22 (11, 7, 4)

  • Atenție la alegerea termenilor pentru a evita intervențiile truistice (ex.: „ Cât la sută din ceea ce există în mediul online este postat de utilizatorii de internet?” – tehnic vorbind, 100%, pentru că oricine încarcă ceva online devine automat „utilizator de Internet”, inclusiv o companie).
  • Atenție la construirea analogiilor (ex.: „ Dacă file sharing-ul este ilegal, atunci şi bibliotecile sunt ilegale. Autorii care au scris cărţile au şi ei drepturi de autor pe ele” – în cazul de față analogia corectă este între biblioteci reale și biblioteci virtuale, care există deja; în ambele cazuri drepturile autorilor sunt recompensate prin faptul că utilizatorii plătesc o taxă de acces).

A2 – 24 (13, 7, 4)

  • Explicați modul în care dovezile vă susțin concluziile (ex.: „ Industria muzicală pierde, anual, 12,5 miliarde de dolari” – care este mecanismul specific prin care se produc aceste pierderi?)

N2 – 23 (12, 8, 3)

  • Evitați exprimările evaluative gratuite (ex.: „Câte legi asemenea de tâmpe...?”)
  • Evitați întrebările retorice și înlocuiți-le cu afirmații explicite, susținute de raționamente (ex.: „ Dacă industria muzicală pierde atât de mulţi bani din piraterie, cum se explică faptul că că cei de la B.U.G. MAFIA şi-au lansat întreg albumul online, pe noul lor site? ”)
  • Dacă introduceți concepte noi, definiți-le întotdeauna în mod formal și explicit (ex.: „proprietatea virtuală”).
  • Nu folosiți citatele ca argumente în sine, ci mai degraba ca temeiuri pentru propriile argumente.
A1 -> 23 puncte
N1 -> 22 puncte
A2 -> 24 puncte
N2 -> 23 puncte
Castiga echipa:

Bianca-Roxana si Cosmina (afirmatori)


Vrem parerea ta! Pentru asta, trebuie sa te loghezi.

Un proiect
Ardor
Finanțatori
Open Society Foundation
MemoPlus
Parteneri
Policy Center
British Council
Europuls
Ce-Re
Prime Romania
Centrul pentru jurnalism independent
Aisec
Cogitus
Foreign Policy
Elsa
Voluntari pentru idei si proiecte
Trust
Leap
Asociatia young initiative
Asjc
Osut
Susținători Parteneri instituționali
Parteneri media
HotNews
Romania Pozitiva
Think Outside The Box
Carevasazica
Studentie.ro
startub.unibuc.ro
Iasi fun
Ziarul de Iasi
KissFm
Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceast publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.