Login  Register
Email:

Pass:

forgot password?

Email:

login?

'Beniamin si Mirela' (afirmatori) vs 'Alexandru si Teodor 53f' (negatori)

A1 (Mirela Todea)

“Iubesc oamenii mai mult decat principiile, si iubesc oamenii fara principii mai mult decat orice pe lume”, spunea odata Oscar Wilde. De ce am ales sa vorbim despre principii si piraterie, precum si de ce am ales sa decriminalizam acest ultim concept, veti descoperi citindu-ne argumentarea.

O sa redam, in cele ce urmeaza, parerile noastre sincere, deci subiective, despre romani si despre practica pirateriei la noi in tara, si suntem dispusi sa acceptam posibilele critici. Totusi, desi putem accepta ca ele exista, nu ne putem abtine a nu le considera cel putin colorate, in contextul in care, pentru un cetatean liber al acestei tari, nu este catusi de putin o revelatie conceptul de file-sharing, spre exemplu. Mai curios este faptul ca tocmai acele persoane, ce se folosesc din plin de aceste mijloace si practici, sunt si cele care se sustrag primele atunci cand vine vorba de a  recunoaste meritele acestor nascociri ale timpurilor noastre, foarte folositoare si la indemana, de altfel.

In tot acest context, cu cat trece mai mult timp, cu atat tindem sa-i dam mai multa dreptate d-lui Wilde, nu pentru controversitatea gandirii sale, ci pentru sprijinirea ideii de dezvoltare prin apelul facut la straniu si curaj, iar nu prin prisma unor idei preconcepute de ‘bine vs. rau’ sau ‘original vs. piratat’, precum si a altor bariere mintale.

Cert este faptul ca pirateria este in momentul de fata un subiect controversat. Iar pentru multi dintre noi dezbaterile privind pirateria nu constituie doar o curiozitate intelectuala. Mai mult decat atat, felul in care va fi abordat acest subiect ne poate afecta viata cotidiana si ne poate aduce chiar in sfera infractionalitatii. Suntem constienti de importanta acestui subiect si de implicatiile si interesele aflate in joc, iar in paragrafele ce urmeaza, vom explica conceptele si vom sustine prin argumente solide faptul ca ,,este timpul sa decriminalizam pirateria pe internet!’’

Incepem prin a sustine activitatea desfasurata in principal in cadrul mediilor informale, de catre internautii care promoveaza aspectele pozitive ale pirateriei si cer ca, impreuna, companiile si puterile judecatoresti, sa isi schimbe pozitia fata de piraterie, sa inceteze sa considere activitatea de piratat ca fiind una de furt ce aduce prejudicii detinatorilor de copyright.

Vom aduce in primul rand in discutie problema privirii piratarii ca fiind o activitate de furt. Furtul presupune ca proprietarul unui bun sa fie privat de bunul respectiv. Acesta nu este insa cazul cand vorbim despre piratare. Bunul este doar copiat si apoi raspandit, nu se priveaza in niciun fel, niciun proprietar, de absolut niciun bun. Argumentam ca pentru a se aduce in discutie problema de furt in cazul pirateriei, ar trebui mai intai sa se dea o noua definitie furtului. Deci, prin propria definitie a furtului, consideram nefondata asocierea furtului cu pirateria.

In al doilea rand, vrem sa specificam lipsa de date convingatoare cu privire la daunele aduse detinatorului de copyright de catre piraterie. Companiile ce se plang de influentele negative si daunatoare pentru activitatea acestora datorate piratarii trebuie sa aduca dovezi clare ca orice scaderi inregistrate in vanzarea bunurilor proprii este legata in mod direct de catre aceasta activitate. Desi companiile pretind pierderi imense, alte pareri sustin ca este total nefondata asocierea de pierderi in activitatea lor datorate pirateriei, ba chiar ca aceste pierderi nu exista. Si mai mult de atat, sunt pareri care sustin o crestere a vanzarilor de cd-uri muzicale si de alte bunuri, datorate pirateriei.

In incheiere, afirmam ca au fost ani buni de scoala in care noi am acumulat informatii din vaste domenii. Informatii obtinute contra cost, evident. Iar ceea ce s-a omis cu desavarsire, a fost formarea unor opinii pertinente, a unor gandiri si personalitati exceptionale, filtrarea tuturor informatiilor, precum si utilizarea lor in favoarea noastra. Nu e normal sa ai nevoie de motive si solutii pentru invatare. Pirateria ar trebui privita mai degraba ca o sansa de culturalizare gratuita, iar nu ca un furt.

Aratand ca nu este vorba de furt de bunuri, si ca nu sunt dovezi de prejudicii aduse altor parti, nu vom aduce si mai multe argumente pro decrimalizarii pirateriei, concluzionand ca tabara parerii adverse este cea care trebuie sa aduca astfel de argumente, argumentele aduse pana acum neavand fundamente solide.

 

 


N1 (Alexandru Bogdan)

În cadrul acestei scrieri, voi încerca să susţin faptul că încă nu este timpul pentru a decriminaliza pirateria online. În acest sens avem nevoie de o lămurire conceptuală (să vedem la ce anume ne referim cînd spunem piraterie), pe de o parte, iar pe de altă parte, voi critica pe rînd ideile echipei afirmatoare.

În primul rînd, pirateria online se referă la o „încălcare deliberată a legii drepturilor de autor şi a drepturilor conexe constînd în reproducerea şi exploatarea neautorizată a produselor purtătoare de astfel de drepturi”[1]. Aşadar, dacă punem la dispoziţia publicului un produs online fără a avea drepturi de autor, conform legii, riscăm să fim pedepsiţi.

În continuare, afirmăm că nu este timpul să decriminalizăm pirateria online, deoarece legislaţia privitoare la drepturile de autor este păguboasă, în sensul în care exercită un soi de monopol asupra pieţei. Adaptarea legislaţiei la noua eră tehnologică va face ca pirateria să scadă consistent şi poate că nu vom mai discuta despre acest termen. De pildă, H. Putnam spunea că normele şi standardele evoluează istoric. Putem deduce situaţia în care ne aflăm, adică formal nu suntem aliniaţi la anumite exigenţe ce ţin de evoluţia tehnologică, însă dacă permitem pirateria nu-mi este clar cum anume vor evolua normele noastre. Simplul fapt de a accepta pirateria nu va duce la modificarea normelor, ci le va înăbuşi. Evident, avem nevoie de o slăbire a ideii de drept de autor, pentru că avem o altă concepţie asupra unui produs cultural, pentru că  informaţia circulă azi cu o mai mare rapiditate, etc., dar asta nu înseamnă că trebuie ca cei care creează să nu fie răsplătiţi.

În al doilea rînd, echipa adversă aduce ca argument pentru a susţine moţiunea faptul că pirateria nu înseamnă furt. Însă furtul nu se referă numai la privarea unui obiect fizic, ci se referă şi la plagiat, adică la furtul de idei. Nu cred că ne trebuie o noua definiţie a furtului, ne putem da limpede seama atunci cînd cineva îţi ia pălăria sau atunci cînd îţi copiază un articol pe internet.

Faptul că ne-am născut în Romînia ne face să ne simţim uşor îndreptăţiţi să nu plătim diverse produse. Afirmatorii spun că educaţia formală presupune nişte costuri, dar ceea ce s-a omis ca studiu a fost gîndirea critică. Asta se cheamă generelizare, dar tratamentul oferit nu este pirateria.

În final, afirm că nu este timpul pentru a lăsa pirateria să zburde pe plaiurile noastre, deşi acest lucru se întîmplă (dar asta nu justifică), în mare parte pentru că nu suntem obişnuiţi să plătim pentru ceea ce consumăm în mediul online (Cristian Tudor Popescu)[2]. Pirateria sau „culturalizarea gratuită” ne aduce în minte o formulă socialistă, adică să nu investim în performanţă şi libertate, ci în egalitate (Milton Friedman).[1] Art. 139 indice 8 din Legea 8/1996 modificată şi completată

[2] http://www.adevarul.it/stiri/actualitate/cum-sa-citim-ziarele-online-gratuit-plata


A2 (Beniamin Basulescu)

Pentru inceput, vrem sa multumim negatorilor pentru ca au adus in discutie noua era tehnologica, un aspect pe care suntem nerabdatori sa-l abordam. In randurile ce urmeaza vom adresa problemele aduse in discutie de catre acestia, incercand a dovedi necesitatea cerintelor de decriminalizare a pirateriei online.

Primul aspect prezentat de catre echipa negatoare este faptul ca pirateria reprezinta o incalcare deliberata a legii drepturilor de autor. In parte, afirmatia este corecta. De ce in parte? Pentru ca data fiind natura internetului, faptul ca abunda in informatii gratuite raspandite in mod liber, face ca utilizatorul obisnuit sa ajunga sa acceseze si raspandeasca produse sau informatii care, fara stirea acestuia, se pot afla sub incidenta drepturilor de autor. Ar fi o munca epuizanta si aproape imposibila, ca utilizatorul de internet sa se asigure ca orice material accesat sau raspandit de el, sa un aiba atasate drepturi de autor. Ar insemna sa un se mai poata folosi de multiplele avantaje ale internetului, avantaje ce au ajutat la dezvoltarea societatii in multiplele ei aspecte, doar de frica legii si a pedepselor aplicate. Sa ne gandim apoi putin la natura globala a internetului si a complexitatii si diferentelor dintre legislatiile diferitelor tari cu privire la drepturilor de autor. Motiunea noastra cere insa examinarea validitatii acestui status quo. Legile se schimba in permanenta, datorita schimbarii mediului in care se aplica. Noi afirmam ca este timpul ca legislatorii sa reanalizeze natura drepturilor de autor in conformitate cu realitatea actuala a societatii noastre.

Negatorii mai aduc in discutie noua era tehnologica. Intradeavar, desi este un subiect ce ar trebui dezbatut mult mai pe larg, noua era tehnologica reprezinta un aspect important pentru piraterie. Va invitam sa reflectati pentru cinci minute la nenumaratele moduri in care evolutia tehnologica a schimbat in mod radical societatea. Tehnologiile noi au facut ca mediul economic sa se schimbe. De asemenea, produsele si bunurile oferite cumparatorilor, precum si cerintele clientilor, s-au schimbat enorm. Nu este oare timpul ca schimbarile aduse de catre internet sa fie acceptate de mediul de afaceri? Nu este oare timpul ca, corporatiile sa nu se mai agate, in felul care o fac, de drepturile de autor? Noi ne imaginam un mediu in care, chiar daca informatia circula in mod liber, companiile tot vor face profit de pe urma produselor realizate, dar se vor axa pe alte aspecte decat doar sa realizeze venituri de pe urma drepturilor de autor. Ca si exemplu, oferirea de asistenta clientilor, un trend in puternica crestere.

Un alt aspect tratat este furtul. Intradevar, precum cealalta echipa afirma, cand ne fura cineva palaria suntem mai mult decat constienti de aceasta. Nu trebuie sa vina cineva sa ne defineasca furtul. Insa, noi un credem ca in cazul pirateriei mai este asa de simplu. Este un domeniu mult mai complex. De aceea putem gasi nenumarate persoane dintre cele care au dus la revolutionarea internetului, care pledeaza pentru impartasirea informatiei cu lumea intreaga pentru beneficiul tuturor si al evolutiei internetului si a societatii.

Ultimul aspect pe care mai vrem sa il reabordam de la negatori, este educatia si pirateria. Vrem sa precizam, ca nu consideram ca persoanele nu ar trebui sa plateasca pentru a primi o educatie. Si cei care isi permit si pretuiesc educatia, platesc cu placere pentru aceasta. Cu mentiunea ca, pentru persoanele care nu isi pot permite sa plateasca pentru ea, sau care nu pot sa acceseze anumite materiale pentru ca nu sunt oferite in tara lor, pirateria ii poate ajuta sa ajunga la informatie si sa se dezvolte. Sa limitam cunoasterea si cresterea doar pentru profit?

In concluzionare, vrem sa reamintim faptul ca acest subiect este unul foarte controversat si important. Consideram ca am adus argumente puternice pentru decriminalizarea piraterie, acest subiect fiind insa unul care ar trebui abordat in indelung. Vrem sa va aducem spre reflectie, informatia potrivit careia gigantul, faimosul, si respectatul Google, apara in instanta celebrul site de file-sharing, Hotfile, si indirect, neaga validitatea acuzatiilor aduse mult-cunoscutului Megaupload[1]. Necesitatea decriminalizarii internetului, in opinia noastra, se leaga indeosebi de evenimentele legate de Megaupload si modul in care Guvernul american a actionat impotriva acestuia. Este deja timpul ca pirateria online sa fie decriminalizata.


N2 ()Decizia:

Liviu Gajora

Felicitări ambelor echipe pentru modul structurat și fair-play în care au abordat dezbaterea.

Dezbaterea este câștigată de echipa afirmatoare datorită abandonului echipei negatoare.

Observații individuale:

A1 – 22 (11, 7, 4)

  • Oferiți întotdeauna surse exacte și explicite pentru citate sau parafrazări (ex.: „ Desi companiile pretind pierderi imense, alte pareri sustin ca este total nefondata asocierea de pierderi in activitatea lor datorate pirateriei, ba chiar ca aceste pierderi nu exista. Si mai mult de atat, sunt pareri care sustin o crestere a vanzarilor de cd-uri muzicale si de alte bunuri, datorate pirateriei.”)
  • Evitați construcțiile ambigue și/sau prețioase (ex.: „Totusi, desi putem accepta ca ele exista, nu ne putem abtine a nu le considera cel putin colorate, in contextul in care, pentru un cetatean liber al acestei tari, nu este catusi de putin o revelatie conceptul de file-sharing, spre exemplu.”)
  • Nu inventați cuvinte (ex.: „ controversitatea ”).

A2 – 23 (12, 7, 4)

  • Nu folosiți termeni specifici fără a explica în ce fel sunt potriviți argumentelor voastre (ex.: „legislaţia privitoare la drepturile de autor este păguboasă, în sensul în care exercită un soi de monopol asupra pieţei” – în ce formă apare monopolul, de către cine este exercitat și în ce constă exercitarea sa?)
  • În momentul în care identificați erori de argumentare arătați în mod explicit în ce constă eroarea facută și cum ar fi trebuit să arate argumentul pentru a fi valid (ex.: „Afirmatorii spun că educaţia formală presupune nişte costuri, dar ceea ce s-a omis ca studiu a fost gîndirea critică. Asta se cheamă generelizare, dar tratamentul oferit nu este pirateria”).
  • Evitați amestecarea registrului formal cu cel informal („În final, afirm că nu este timpul pentru a lăsa pirateria să zburde pe plaiurile noastre”).

N2 – 20 (11, 6, 3)

  • Oferiți contraargumente factuale; rezistați tentației de a propune drept contraargument o situație ideală ipotetică (ex.: „ Noi ne imaginam un mediu in care, chiar daca informatia circula in mod liber, companiile tot vor face profit de pe urma produselor realizate...” – arătați cum acele alternative există deja).
  • Puneți virgule doar acolo unde este necesar (ex.: „ Ultimul aspect pe care mai vrem sa il reabordam de la negatori, este educatia si pirateria”).
  • Evitați afirmațiile evaluative (ex.: „ Vrem sa va aducem spre reflectie, informatia potrivit careia gigantul, faimosul, si respectatul Google, apara in instanta celebrul site de file-sharing, Hotfile”).
A1 -> 22 puncte
N1 -> 23 puncte
A2 -> 20 puncte
N2 -> 0 puncte
Castiga echipa:

Beniamin si Mirela (afirmatori)


Vrem parerea ta! Pentru asta, trebuie sa te loghezi.

Un proiect
Ardor
Finanțatori
Open Society Foundation
MemoPlus
Parteneri
Policy Center
British Council
Europuls
Ce-Re
Prime Romania
Centrul pentru jurnalism independent
Aisec
Cogitus
Foreign Policy
Elsa
Voluntari pentru idei si proiecte
Trust
Leap
Asociatia young initiative
Asjc
Osut
Susținători Parteneri instituționali
Parteneri media
HotNews
Romania Pozitiva
Think Outside The Box
Carevasazica
Studentie.ro
startub.unibuc.ro
Iasi fun
Ziarul de Iasi
KissFm
Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceast publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.