Login  Register
Email:

Pass:

forgot password?

Email:

login?

'Teo si Bogdan' (afirmatori) vs 'RAU Law School' (negatori)

A1 (Teodora Oprea)

 

 

E timpul sa decriminalizăm pirateria pe internet?

Consideram ca acest mod de transmitere a informatiei prin Internet este caracteristic unei societati puternic tehnologizate. Este firesc ca o data cu diversificarea si liberalizarea mijloacelor de comunicatie sa nu mai poata fi aplicate aceleasi reguli pentru protectia drepturilor de autor precum cele folosite cand mijloacele de transmitere erau limitate si puteau fi usor controlate. Din acest punct de vedere, fenomenul “pirateriei” ar trebui mai degraba integrat si reglementat astfel incat sa functioneze pozitiv, decat combatut inutil si ineficient.

In cadrul acestei dezbateri, pirateria pe internet inseamna distribuirea de materiale protejate prin legea drepturilor de autor prin intermediul Internetului. Consideram ca ar trebui mentinuta incriminarea doar pentru acele acte de piraterie facute in scopul obtinerii de profit prin comercializare, pe cand utilizarea gratuita a materialelor protejate ar trebui permisa ca un fenomen natural si avantajos in societatea actuala.

  1. 1.      Nu exista metode eficiente de combatere a pirateriei

Un utilizator al internetului are la dispozitie peste 7 miliarde de pagini web[1]. A combate pirateria eficient inseamna sa detectezi aparitia materialului piratat si sa blochezi posibilitatea de distributie a materialelor piratate. Nu au fost gasite mijloace suficiente de depistare a paginilor cu continut piratat si a autorilor acestora, iar metodele de blocare nu sunt definitive, aceeasi informatie reaparand pe Internet la scurta perioada dupa ce a fost cenzurata. De asemenea pentru aplicarea unei sanctiuni trebuie verificata competenta unui stat de a o aplica, proces dificil intrucat o pagina de internet poate fi realizata si apoi transmisa de oriunde din lume. Metodele represive folosite pana acum, inclusiv cele de sanctionare penala si de confiscare a calculatoarelor, amenzi foarte mari sau incercarile de blocare completa a unor site-uri de sharing nu au reusit sa stavileasca fenomenul pirateriei.

  1. 2.      In conditiile actuale, este mai avantajos pentru autori sa faciliteze transmiterea informatiei

In societatea actuala, pietele de desfacere a produselor intelectuale depasesc granitele locale sau regionale, astfel incat un autor are interesul sa vanda cat mai mult, dar si sa isi asigure un public de consumatori fideli. Singurul mod in care pot fi obtinute ambele rezultate este cel al libertatii circulatiei produselor intelectuale.

In prezent, se considera ca persoana care lanseaza un album doreste ca CD-ul sau sa nu ajunga in mod gratuit la utilizatori pentru ca astfel sunt pierduti bani. Se neglijeaza faptul ca un consumator neavizat nu ar cumpara CD-ul pentru ca nu are nici un fel de stimul in acest sens. Gratuitatea ascultarii melodiilor i-ar asigura insa in mod gratuit si rapid autorului o baza larga de fani care vor cumpara fidel produsele legate de acel album din dorinta de a avea originalul. Nu mai cumpara CD-ul doar cei care isi permit sa riste bani pe o muzica slaba, ci toti cei care, descoperind muzica, au devenit fani.

De asemenea, este mai avantajos sa oferi o parte din produs in mod gratuit, pentru a atrage un numar mai mare de consumatori, carora le poti oferi alte produse sau servicii complementare si de o calitate sporita. Cel mai evident este cazul jocurilor online de tip Massive Multiplayer Online(MMO). Cu un cod sursa deschis publicului, cu servere private in care oricine poate sa joace fara sa plateasca nimic, totusi sunt multi doritori sa joace jocul platit, pe serverul original, deoarece serviciul oferit de compania care a creat jocul este mult mai bun decat cel piratat.  

  1. 3.      Avantaje pentru producatori si consumatori
    1. Calitatea produsului

Oferind posibilitatea de a testa produsele prin Internet, i se ofera ocazia utilizatorilor sa-si selecteze produsele consumate in cunostiinta de cauza. Cu cat isi permite sa testeze mai mult, cu atat are sanse mai mari sa gaseasca lucrurile de calitate si sa raspandeasca vestea. Avand mai multi testeri pentru un produs exista mai mult feed-back care duce intr-un final la cresterea calitatii produselor.

De asemenea, programe precum Android sau Linux[2] care au fost de la momentul creatiei lor open-source s-au dezvoltat mult mai rapid cu ajutorul utilizatorilor din intreaga lume care si-au adus contributia la produs. Jocuri precum Mass Effect[3] care s-au dezvoltat cu feedback continuu de la jucatori-testeri a avut un succes imens.

Posibilitatea de a implini cerintele publicului tinta este un avantaj enorm care duce la dezvoltarea unor produse de calitate ridicata si foarte apreciate de utilizatori.

  1. Satisfactia utilizatorului

Utilizatorii care sunt expusi la mai multe produse gratuite au posibilitatea sa aleaga in functie de calitate si de gusturi, pentru ca o data facuta alegerea, sa fie dispusi sa plateasca pentru un produs, dar DOAR pentru ca stiu ca are calitatile pe care le cauta. Serviciile suplimentare, atentia la calitatea acestora, atentia la calitatea produsului vandut fata de cel luat de pe Internet sunt motive pentru care oamenii inca mai cumpara astfel de produse si pentru care decriminalizare piraterii pe Internet ar trebui sa se produca.
N1 (GEORGIANA CONSTANTIN)

Apreciem argumentele echipei adverse si incepem prin a spune ca echipa noastra, desi sustine contrariul, respecta parerea afirmatorilor.

In ceea ce priveste primul argument, 1.1. ce se refera la faptul ca pirateria nu poate fi combatuta efficient, tinem sa amintim faptul ca nici o infractiune nu este vreodata combatuta efficient. Criminalitatea(inclusiv cea informatica) exista iar legea incearca sa o combata. Este sau nu eficienta combaterea? Uneori da ,alteori nu. Ideea principal este aceea ca exista criminalitate inca si va exista mult timp de acum incolo. Acest lucru nu inseamna ca tot ce e illegal trebuie legalizat doar pentru ca nu poate fi combatut efficient.

Argumentul 1.2 se refera in principal la strategii de marketing deja existente si eficiente cum ar fi oferirea gratuita a unei parti din produsul ce se doreste a fi vandut( precum un CD) tinem sa amintim cam area majoritate a persoanelor ce practica pirateria nu fac decat sa inlocuiasca originalul cu varianta ilegala, pe care o pot gasi la aceeasi calitate pe internet. De ce ? Pentru ca este gratuit.Chiar daca unii doresc originalul, fanii despre care vorbeste echipa adversa sunt prea putini ca sa poate inlocui banii pierduti prin oferirea produsului gratuit.

In final, argumentele echipei adverse se baseaza pe presupozitia  ca cei care practica pirateria pe internet ar fi de acord cu testarea produelor urmata de cumpararea acestora. Aceasta idee nu poate fi ancorata in realitate, deoarece, in general, aceste persone doresc gratuitate totala,ei, de cele mai multe ori nedispunand de mijloacele financiare necesare cumpararii produsului original, sau pur si simplu neavand interesul de a cheltui bani pe ceva ce pot avea gratis.


A2 (Bogdan Gliga)

Echipa guvernului va va demonstra astazi necesitatea schimbarii tehnicilor de combatere a pirateriei, precum si motivele si avantajele pentru care ar trebui sa o decriminalizam.

 
 
In momentul in care ne confruntam cu o problema, trebuie intotdeauna sa analizam, si sa gasim cea mai eficienta solutie la problema respectiva. Echipa afirmatoare astazi sustine ca batalia impotriva pirateriei este deja pierduta, si trebuie sa realizam ca nu mai are sens sa incercam sa controlam Internetul. Daca analizam statisticile, zeci de miliarde de dolari sunt investiti annual in incercarea de a opri pirateria online, si in ciuda acestui lucru 95% din muzica si filme sunt downlodate ilegal.
Filozofia echipei negatoare e una limitata, crezand ca pur si simplu mai trebuie sa continuam lupta caci poate candva vom reusi. Noi insa, ridicam intrebarea, daca dupa atatia ani si atatea zeci de miliarde investite nu am reusit sa controlam nici macar 10% din Internet, cum vom reusi sa facem asta pe viitor?
Raspunsul este foarte simplu. Nu am facut asta, fiindca nu putem si nu vom putea niciodata, intrucat internetul este pur si simplu prea vast. Din fericire, solutia este si mai simpla.  Decriminalizare. Intr-o lume ideala, evident am prefera sa nu avem piraterie online, insa in lumea de astazi trebuie sa avem o abordare flexibila, si sa ne dam seama ca fiecare dolar pe care il investim in lupta contra pirateriei este un dolar pierdut, este timp pierdut, si nu ar trebui sa continuam cu o asemenea acte ineficiente.
 
Din nefericire, la nivelul acestui argument, analiza echipei negatoare e foarte limitata si putin ambiguua. Presupunem ca ei inceraca sa ne demonstreze ca pentru artisti, aceasta ilegalitate este atat de distrugatoare, incat merita, de dragul lor, sa continuam aceasta lupta.
Contraargumentarea noastra la acest nivel este foarte clara. Spunem ca exista o legatura stransa intre cresterea pirateriei si cresterea veniturilor din industria muzicala. Nu vom argumenta ca pirateria este benefica industriei, insa vom argumenta ca ea nu face un rau atat de mare precum cel prezentat de echipa negatoare. Desi in ultimii ani, pirateria a crescut, vedem cum asa s-a intamplat si cu incasarile industirei mmuzcale. In 2009, ea a incasat venituri de 65 miliarde $, in 2010 66,4 miliarde $ iar in 2011 67 miliarde dolari. Astfel, nu vedem exact de ce industria e atat de afectata de aceasta piraterie incat sa merite sa continuam lupta.
Mecanismul datorita caruia are loc aceasta crestere a veniturilor este foarte simplu. Distribuirea gratuita a melodiilor pe internet intr-adevar poate scadea numarul veniturilor venite din vanzarea CD-urilor, insa are niste avantaje mult mai numeroase. In primul rand, intrucat artistul respectiv va avea mai multi fani, el va incasa mai mult din concert si vanzarea de material promotionale. Mai mult, intrucat este mai popular, va incasa mai mult si din contractele de publicicitate. Toate aceste avantaje nu ar fi survenit daca melodiile acelea nu ar fi fost distribuite gratuit pe internet. In acest sens, putem observa cum pirateria nu are un efect negativ asupra industriei muzicale.
 
La nivelul argumentului nostru legat de calitatea produselor, acesta ramane in picioare deoarece nu a fost contraargumentat deloc de catre echipa opozitiei. Prin acest argument, dorim sa subliniem avantajele care pot surveni in urma testarii acestor produse de catre publicul larg. In domeniul jocurilor video si al programelor software, sugeram ca putem ajunge la o calitate sporita a lor daca le distribuim publicului larg intrucat ei vor da inapoi pareri si sugestii asupra programului.
In acest sens, toate argumentele noastre raman in picioare, iar la sfarsitul zilei castiga echipa afirmatoare.


N2 ()Decizia:

Mihai Pomarlan

Salut,

Am avut un meci in care continutul e bun, se ating ideile majore ce trebuiesc puse in discutie. In schimb nivelul de detaliu si sustinere factuala lasa de dorit si din nefericire nu avem si un discurs de N2 care sa completeze meciul.

Afirmatorul unu ne spune ca avem nevoie de o schimbare de perspectiva, fiindca regulile obisnuite nu pun in valoare mediul online. Pe baza problematicii monitorizarii informatiei pe internet – un luru dificil, el ne propune acceptarea schimbului liber de informatie si accesarea avantajelor acestuia.

Argumentele sunt bine delimitate, enuntate clar si sustinute atat de rationamente cat si de dovezile prezentate.

Raspunsul N1 e bine structurat pe aceste argumente si contrele aduse sunt valide. Claritatea si nivelul de detaliu pot fi imbunatatite.

De exemlpu, in contra-argumentarea punctului 1.1, nu e acelasi lucru o lupta ineficienta cu imposibilitatea de a eradica complet un fenomen. Ce ne spune N1 si este adevarat e ca doar fiindca nu reusim sa combatem eficient pirateria nu inseamna ca ea nu incalcac drepturile autorilor si din acest motiv ineficienta nu cere legalizare. Ce ar putea sa adauge N1, dupa cum am vazut in alte meciuri este ca unele tari reusesc totusi sa combata pirateria la un nivel acceptabil, ceea ce inseamna ca se poate.

La al doilea argument, N1 ne spune ca totusi industriile de film, muzica, software, pierd bani din cauza pirateriei si ca alternativele propuse de afirmatori sunt deja incercate  pe cai legale insa fara rezultate clare, ba chiar negative.

Raspunsul A2 conform caruia totusi veniturile industriilor creste nu raspunde totusi incalcarii dreptului autorilor si industriei de a-si comercializa produsele asa cum doresc, si dreptul lor de a nu fi fraudati.

Ce noteaza insa corect afirmatorii legat de acest punct este ca gravitatea daunelor poate nu este asa de mare incat sa ceara pedepse penale, desi altfel de pedepse sau solutionari legale trebuiesc totusi permise.

In incheiere, N2 ne spune ca in urma pirateriei se produc totusi pagube ce depasesc beneficii conexe ce pot fi aduse de liberal acces la produse si informatie.

A2 face o treaba foarte buna in a demonstra ineficienta masurilor actuale de combatere, singurul repros fiind ca datele prezentate par foarte partinitoare. In functie de cine intrebi (un “pirate” sau un autor) astfel de date pot fi mai mult sau mai putin partiale, iar in lipsa citarii unor surse, cifrele par indoielnice.

Dovedirea ineficientei este insa doar primul pas – ea reprezinta identificarea unei probleme sit rage dupa sine intrebarea – ce e de facut. In contextul discutiei, raspunsul nu poate fi legalizarea, deoarece aceasta ar incalca evident drepturile creatorilor. E similar cu ideea de a trece o lege care desi pare si poate este absolut pozitiva, ea incalca constitutia.

Solutia vine abia in re-sustinerea celui de-al doilea argument unde ni se spune ca decriminalizarea presupune doar scoaterea de sub incidenta penala. Pirateria poate fi in continuare atacata, insa gravitatea daunelor admite masuri mai moderate, um sunt procese civile.

Ai grija la consecventa! La ineputul argumentului doi spui “nu vom argumenta ca pirateria este benefica industriei, insa vom argumenta ca ea nu face un rau atat de mare” iar in finalul sau “putem observa cum pirateria nu are un efect negativ” – a doua afirmatie e prea puternica si pierde credibilitate; prima e mai moderata dar plauzibila.

La sfarsit de meci, s-au desmonstrat urmatoarele: ca exista o problema in combaterea pirateriei online; ca ea trebuie totusi combatuta intr-un fel sau altul pentru a proteja drepturi; ca aceasta combatere poate fi facuta cu oarecare moderatie avand in vedere daunele (care sunt reduse totusi de unele avantaje colaterale).

In concluzie, echipa afirmatoare cacstiga meciul!

Felicit ambele echipe pentru un meci de calitate buna si va urez succes in continuare!

Punctaje

A1 - 26

continut – 14

strategie – 8

stil – 4

N1 - 20

continut – 9

strategie – 8

stil – 3

A2 - 25

continut – 13

strategie – 8

stil – 4

A1 -> 26 puncte
N1 -> 20 puncte
A2 -> 25 puncte
N2 -> 0 puncte
Castiga echipa:

Teo si Bogdan (afirmatori)


Vrem parerea ta! Pentru asta, trebuie sa te loghezi.

Un proiect
Ardor
Finanțatori
Open Society Foundation
MemoPlus
Parteneri
Policy Center
British Council
Europuls
Ce-Re
Prime Romania
Centrul pentru jurnalism independent
Aisec
Cogitus
Foreign Policy
Elsa
Voluntari pentru idei si proiecte
Trust
Leap
Asociatia young initiative
Asjc
Osut
Susținători Parteneri instituționali
Parteneri media
HotNews
Romania Pozitiva
Think Outside The Box
Carevasazica
Studentie.ro
startub.unibuc.ro
Iasi fun
Ziarul de Iasi
KissFm
Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceast publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.