Login  Register
Email:

Pass:

forgot password?

Email:

login?

 

Libertatea de expresie şi dreptul la opinie nu sunt câştigate nicăieri definitiv, ci sunt întreţinute prin lectură, curaj şi inteligenţă. Cu o tradiţie de secole la OxfordCambridgeYale şi la alte universităţi prestigioase, dezbaterile din cadrul asociaţiilor studenteşti contribuie din plin la schimbul de idei din societăţile lor, aducând alaturi de studenţi personalităţi de primă mărime ştiinţifică, artistică sau politică.

Inspirat de această tradiţie, Closer to Oxford este un program educațional inițiat de ARDOR - Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică în 2010 în centrele universitare din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, cu scopul de a pune în valoare oameni şi argumentele lor prin runde de debate online, seminarii de argumentare şi lectură critică şi dezbateri publice. În 2012, Chișinău și Bălți s-au alăturat prin parteneriatul cu asociațiile Ospoon.eu şi ProPlus.md din Republica Moldova, iar Sibiu a devenit în vara 2013 al 7-lea oraș Closer to Oxford.

 

Closer to Oxford invită studenţii/masteranzii din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Sibiu, Bălți şi Chişinău la:

  • un poll pentru selectarea moţiunii de dezbatere
  • un campionat  de debate online, însoţit de arbitraje şi feedback din partea arbitrilor ARDOR
  • seminarii de argumentare şi lectură critică (cu aplicaţii pe articole din publicaţii precum The Economist, Foreign Policy, Newsweek
  • dezbateri publice cu invitaţi specializaţi în tandem cu studenţi, cu jurizare din audienţă utilizând aparate individuale de vot electronic

Având susţinerea unor universităţi de prestigiu, Closer to Oxford aduce un plus de accesibilitate, provocare intelectuală şi conţinut practicilor de dezbateri, care sunt încă firave în România. Cum printre studenţii de azi sunteţi viitorii miniştri, profesori sau avocaţi, credem că acest exercitiu este una dintre cele mai profitabile investiţii.

În 2011, proiectul Closer to Oxford a primit premiul I la categoria Educaţie la Gala Societăţii Civile.

Proiectul a fost finanțat în primul an (2010) printr-un grant al CeeTRUST, căruia i s-au alăturat  in al doilea an Fundația Familiei Rațiu și Open Society Institute (prin programul Roma Initiatives). În 2012-2013 proiectul este finanţat de Ministerul Tineretului si Sportului din Republica Moldova si East European Foundation Moldova. In rundele 9, 10 si 11 (aprilie 2013-martie 2014) proiectul este sustinut de Open Society Foundation. In runda a 9-a ni s-a alaturat compania Walmark prin Memoplus. Rundele 12 şi 13 sunt susţinute printr-un grant al Fundaţiei Anna Lindh.

Parteneri ai ARDOR sunt: British Council Romania, Centrul pentru Studiul Democrației, GRASP, Open Politics, Europuls, LEAP, ELSA, Policy Center for Roma and Minorities, Centrul de Resurse pentru participare publică Ce-Re, Cogitus, Educativa, Ospoon, și universități din cele 7 orașe. În 2014, proiectul a mai pus un punct pe hartă, de data aceasta în Orientul Mijlociu, organizând o rundă în parteneriat cu Diwanieh, o iniţiativă de debate din Amman, Iordania.

Parteneri media: Radio România Cultural, Hotnews.ro, România Pozitivă, Foreign Policy România, StudentIQ.ro, Studentie.ro, Edu-news.ro și Think Outside the Box.

Un proiect
Ardor
Finanțatori
Open Society Foundation
MemoPlus
Parteneri
Policy Center
British Council
Europuls
Ce-Re
Prime Romania
Centrul pentru jurnalism independent
Aisec
Cogitus
Foreign Policy
Elsa
Voluntari pentru idei si proiecte
Trust
Leap
Asociatia young initiative
Asjc
Osut
Susținători Parteneri instituționali
Parteneri media
HotNews
Romania Pozitiva
Think Outside The Box
Carevasazica
Studentie.ro
startub.unibuc.ro
Iasi fun
Ziarul de Iasi
KissFm
Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceast publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.