Login  Register
Email:

Pass:

forgot password?

Email:

login?


În seminarul de lectură critică ne propunem să înțelegem structura unui argument, să reconstruim argumentele din articole de presă, să le "atacăm" și să descoperim variante de a le îmbunătăți. Astfel, după ce ne însușim cele mai utilizate scheme de argumentare și întrebările care le verifică tăria, "vânăm" sofismele și argumentele slabe din câteva editoriale. Împreună vom descoperi care sunt tehnicile pe care un autor le pune la lucru pentru a-și convinge audiența de poziția adoptată și vom cunoaște tehnicile de limbaj și utilitatea lor. Una peste alta, ne ambiționăm să citim (mai) critic un articol de opinie/editorial, și în general un text argumentativ. The EconomistForeign Policy RomaniaNewsweek , Dilema VecheRevista 22 sunt publicații pe care le vom răsfoi împreuna în etapa de lectură critică, la care vor fi invitate primele opt echipe clasate în rundele online - 12 studenți/centru universitar. 

Seminarul se desfășoară în două zile și durează aprox.9 ore. Programul seminariilor va fi vizibil la ştiri.

Câteva repere ale modulelor: 

Introducere în lectura critică: diferite tipuri de discurs, dimensiunile unui discurs argumentativ, stadiile de argumentare, spațiul de controversă și poziția autorului. Argumentare: identificarea argumentelor, structura unui argument; Sofisme şi argumente slabe; O perspectiva pragmadialectica a regulilor unui discurs argumentativ; Overview al textului argumentativ.

 

Lectura critică este o lectură atentă, analitică, reflexivă, venind în întâmpinarea nevoii cititorului de a înțelege mai adânc un text. Răspunde obiectivului de a refuza preluarea unor idei de-a gata, a încercării de a identifica validitatea unor argumente/ raționamente.

Lectura critică se opune celei care riscă să ”citească” în limitele unor etichete sau ale unor ideologii istorice, estetice, etice, politice sau filozofice. Lectura critică nu este o lectură uşoară și e de folos împotriva manipulării. Ea îşi impune ca regulă receptarea activă a textului, presupunând de cele mai multe ori o re-lectură, o refacere a traseului dintre înțelegere şi cunoaştere. 


Un proiect
Ardor
Finanțatori
Open Society Foundation
MemoPlus
Parteneri
Policy Center
British Council
Europuls
Ce-Re
Prime Romania
Centrul pentru jurnalism independent
Aisec
Cogitus
Foreign Policy
Elsa
Voluntari pentru idei si proiecte
Trust
Leap
Asociatia young initiative
Asjc
Osut
Susținători Parteneri instituționali
Parteneri media
HotNews
Romania Pozitiva
Think Outside The Box
Carevasazica
Studentie.ro
startub.unibuc.ro
Iasi fun
Ziarul de Iasi
KissFm
Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceast publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.